Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες οι αγρότες είναι εγωιστές και φοροφυγάδες, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το ογκωδέστατο συλλαλητήριό τους στην Αθήνα. Τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής βρήκαν πολύ γρήγορα βολική ερμηνεία.
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι οι αγρότες καθοδηγούνται από ακροδεξιά στοιχεία και χρυσαυγίτες. Το ίδιο άλλωστε είχαν σπεύσει να υποστηρίξουν –σε χαμηλότερους τόνους, πάντως –και για τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στα τέλη Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην έκθεση Agrotica, στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα πρώτα επεισόδια που έγιναν την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, κόντρα στην πάγια τακτική του να κάνει σπάνια δηλώσεις, έκανε γύρο σε τηλεοπτικούς σταθμούς για να πει ουσιαστικά δύο πράγματα: να συμβουλεύσει τους αγρότες ότι δεν γίνονται έτσι οι κοινωνικοί αγώνες και ότι στις συγκεντρώσεις πρωτοστατούν ακροδεξιοί.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ένας από τους τρεις άνδρες που έσπασαν ένα περιπολικό στο Χαϊδάρι (ο οποίος και συνελήφθη) είχε ενεργό δράση με τη Χρυσή Αυγή στην Κόρινθο ενίσχυσε τους ισχυρισμούς του υπουργού. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι κρίμα γιατί στην ιστορία του αγροτικού κινήματος της χώρας μας προστίθενται μαύρες σελίδες. Εμάς ο δρόμος μας είναι αυτός του διαλόγου και τον έχει ανοίξει ο Πρωθυπουργός» είπε.

Το σύνθημα που επέστρεψε

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όμως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές που είχαν γνωρίσει καλά το 2011 –την εποχή των Αγανακτισμένων –συνάδελφοί τους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής από μερίδα συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα ακούστηκε και το σύνθημα που είχε ταυτισθεί με τους Αγανακτισμένους, «να καεί, να καεί το μπ…λο η Βουλή».

Προχθές δύο βουλευτές Εβρου του κυβερνώντος κόμματος αποκλείστηκαν από αγρότες στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ενώ χθες τέσσερις συνάδελφοί τους ήλθαν αντιμέτωποι με οργισμένους αγρότες στην Κοζάνη. Οι αγρότες εμποδίστηκαν από την Αστυνομία και ομάδες περιφρούρησης του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στην αίθουσα όπου γινόταν κομματική εκδήλωση και έτσι οι βουλευτές δεν είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στους αγρότες που φώναζαν ότι μέσα στην αίθουσα «αποφασιζόταν το μέλλον των οικογενειών τους».