Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε μετά τις ήττες από Ξάνθη και Ατρόμητο (Κύπελλο) κι επικράτησε με 3-0 στους «Ζωσιμάδες» επί του ΠΑΣ Γιάννινα, χάρις στα γκολ των Βλαχοδήμου (26΄) και Μπεργκ (82΄, 91΄). Από το 40΄ οι «πράσινοι» έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Ζέκα με 2η κίτρινη κάρτα.

Νίκη ψυχολογίας ήταν περισσότερο η σημερινή για το «τριφύλλι», μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο που «στοίχισε» πάρα πολύ στο πρεστίζ της ομάδας. Οι «πράσινοι» έβγαλαν πάθος και αποφασιστικότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έμειναν με παίκτη λιγότερο και με τον Μπεργκ να ξαναβρίσκει δίχτυα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα πήραν το «τρίποντο». Ο ΠΑΣ είχε ευκαιρίες, αλλά δεν υάρχουν δικαιολογίες για την εικόνα του μετά την αποβολή του Ζέκα.

Απίστευτη διπλή ευκαιρία έχασε στο 24΄ ο Παναθηναϊκός για να προηγηθεί. Πρωταγωνιστής της φάσης ήταν ο γκολκίπερ του ΠΑΣ, Περιστερίδης, ο οποίος απόκρουσε αρχικά το σουτ του Καλτσά από το ύψος του πέναλτι και στο «ριμπάουντ» της μπάλας ο Βλαχοδήμος νικήθηκε για δεύτερη φορά από τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

Δύο λεπτά μετά οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ με τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Από τη βαθιά μπαλιά του Μέστο και την ασυνεννοησία των Στρούνα και Περιστερίδη, ο νεοαποκτηθείς επιθετικός του «τριφυλλιού» στο ντεμπούτο του στην αρχική ενδεκάδα, αφού πέρασε και τον γκολκίπερ των γηπεδούχων σε άδεια εστία πέτυχε το 1-0. Οι Γιαννιώτες έφτασαν μία ανάσα από την ισοφάριση στο 31΄, όταν ο Ίλιτς έφυγε από κανονική θέση μπήκε στην περιοχή και πάσαρε στον Ακόστα ο οποίος ενώ ήταν έτοιμος να πλασάρει κόπηκε από τον Λουντ. Στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Καρανίκα βρήκε στα σώματα των φιλοξενούμενων κι έτσι «λύθηκε η πολιορκία» στην περιοχή του Στιλ.

Οι… ισορροπίες του αγώνα άλλαξαν στο 40΄, όταν ο διαιτητής Δελφάκης εξάντλησε την αυστηρότητά του και μέσα σε πέντε λεπτά απέβαλλε με δύο κίτρινες κάρτες τον Κάρλος Ζέκα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είδε το δρόμο προς τα αποδυτήρια σε δεύτερο σερί ματς (είχε αποβληθεί και με τη Ξάνθη) και δεν θα δώσει το παρόν στο ντέρμπι που ακολουθεί με τον ΠΑΟΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Λίγο πριν την εκπνοή του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός «άγγιξε» το 2-0 με τον Μπεργκ, αλλά ο Σουηδός απέτυχε να σκοράρει από κοντά με κεφαλιά, μετά τη σέντρα ακριβείας του Κουτρουμπή.

Ένταση, δυνατές μονομαχίες και γρήγορο ρυθμό είχε και το δεύτερο μέρος, με τους Γιαννιώτες να πιέζουν πάρα πολύ στα πρώτα 10 λεπτά για την ισοφάριση και τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται μόνιμα σε θέση άμυνας. Οι γηπεδούχοι έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες στο διάστημα αυτό, αρχικά με τον Ακόστα (σουτ άουτ από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση) κι εν συνεχεία με την εκπληκτική επέμβαση του Στιλ στην κεφαλιά του Μανιά.

Την πιο κλασική ευκαιρία, όμως, στο δεύτερο ημίχρονο έχασε ο Παναθηναϊκός στο 62΄ με τον Κλωναρίδη. Τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο ο επιθετικός των «πρασίνων» πήρε τη μπάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή βρήκε ένα μεγάλο κενό κι έφτασε απέναντι από τον Περιστερίδη, αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καθόλου καλό κι έστειλε τη μπάλα άουτ.

Οι «πράσινοι» ισορρόπησαν το ματς μετά το 55΄ και μέχρι το 70΄ είχαν τον έλεγχο του ματς και δεν κινδύνευσαν από τους γηπεδούχους. Από κει και πέρα οι παίκτες του Πετράκη ανέβασαν το ρυθμό τους κι έκλεισαν τους φιλοξενούμενους στα καρέ τους. Στο 73΄, μάλιστα, οι Γιαννιώτες έχασαν τρομερή ευκαιρία για το 1-1, με τον Φερφελή να αστοχεί από πολύ κοντά ουσιαστικά σε άδεια εστία.

Το ματς «κλείδωσε» για τον Παναθηναϊκό ο Μπεργκ στο 82΄. Μετά από σέντρα του Κλωναρίδη ο Σουηδός πρόλαβε τον Τζημόπουλο και με κεφαλιά «έγραψε» το 2-0, «σφραγίζοντας» το «τρίποντο» για την ομάδα του Στραματσόνι. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπεργκ «χτύπησε» και πάλι με το δεύτερο προσωπικό του γκολ και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Διαιτητής: Ι.Δελφάκης (Αρκαδίας)

Κίτρινες: Ακόστα, Καρανίκας, Ίλιτς – Ζέκα, Αμπέντ, Τελάντερ, Πράνιτς, Λαγός

Κόκκινες: Ζέκα (40΄ δεύτερη κίτρινη)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ.Πετράκης): Περιστερίδης, Ναδάλες, Μανιάς, Γαρουφαλιάς (64΄ Φερφελής), Καρανίκας, Τζημόπουλος, Ακόστα, Μιχαήλ, Κοζορώνης (52΄ Γιάκος), Ίλιτς, Στρούνα (69΄ Ηλιάδης)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Α.Στραματσόνι): Στιλ, Τελάντερ, Κουτρουμπής, Πράνιτς (64΄ Νάνο), Μέστο, Λουντ, Ζέκα, Αμπέιντ, Καλτσάς (58΄ Κλωναρίδης), Βλαχοδήμος (59΄ Λαγός), Μπεργκ.