Project Syndicate

Από τις αρχές του αιώνα η ταχεία οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου τροφοδοτήθηκε από την αγορά πρώτων υλών και από τις πολύ μεγάλες χορηγήσεις πιστώσεων. Επειδή όμως η έκρηξη αυτή στις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών δεν συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση επαρκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τελικά δεν ήταν διατηρήσιμη.

Σήμερα οι περισσότερες από τις αναδυόμενες οικονομίες είδαν την κατάσταση να αλλάζει και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές κρίσεις με διψήφια ποσοστά πληθωρισμού και μεγάλη ύφεση, που πέρυσι έφτασε το 4% του ΑΕΠ. Η οικονομία στη Νότια Αφρική μόλις που αναπτύσσεται. Ο ρυθμός αύξησης της ανάπτυξης στην Κίνα έχει μειωθεί κάτω από το 7%.

Το μέλλον των χωρών BRICS φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολο. Επίσης η μεγάλη μείωση τιμών των πρώτων υλών αναμένεται ότι θα προκαλέσει προβλήματα σε οικονομίες που συχνά μετρούν τα εισοδήματά τους σε δολάρια. Καθώς οι ισοτιμίες των νομισμάτων τους υποχωρούν στις διεθνείς αγορές, οι κάτοικοί τους αρχίζουν να αισθάνονται όλο και πιο φτωχοί.

Τις μεγαλύτερες προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν η Κίνα και η Ρωσία. Οι δύο πολύ μεγάλες χώρες εξακολουθούν να κυβερνώνται από ελίτ, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους πολύ μεγάλο πλούτο, ως αποτέλεσμα είναι συχνά τα φαινόμενα διαφθοράς. Καθώς οι οικονομίες αυτές δέχονται όλο και πιο ισχυρές πιέσεις, οι αλλαγές που πρέπει να υποστούν μπορεί να μην είναι ειρηνικές. Ηδη το Κρεμλίνο έχει δείξει με το παράδειγμα της Ουκρανίας και της Συρίας ότι μπορεί να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα με την εξωτερική πολιτική. Αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει. Η πτώση των αναπτυσσόμενων οικονομιών μπορεί να έχει μεγαλύτερα σε διάρκεια αποτελέσματα από όσα είχε η ευημερία τους.

Ο Αντερς Ασλουντ είναι στέλεχος του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον