Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας-Δύσης έχουν εισέλθει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. «Μπορούμε να πούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα: ολισθήσαμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο» τόνισε στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Αυτό που μένει είναι μια εχθρική και κλειστή πολιτική, κατά την άποψή μας, του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πίστεψαν ότι η δημιουργία μιας λεγόμενης ζώνης φίλων στα σύνορα της ΕΕ θα συνιστούσε εγγύηση για ασφάλεια. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει ζώνη φίλων αλλά ζώνη αποκλεισμού.

» Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, ωστόσο οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Οι θέσεις μας διαφέρουν αλλά δεν διαφέρουν όσο πριν από 40 χρόνια όταν στην Ευρώπη υπήρχε ένα τείχος» υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν άμαχους στη Συρία, λέγοντας ότι «απλά δεν είναι αλήθεια».

Ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι βομβαρδίζουμε άμαχους, παρότι μας κατηγορούν για αυτό, δήλωσε ο Μεντβέντεφ απαντώντας στον γάλλο ομόλογό του ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων.

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι μόνο μια τακτική συνεργασία Μόσχας-Ουάσινγκτον μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία.

«Θέλω να τονίσω ότι η τακτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας. Και εννοώ τακτική -κάθε μέρα» κατέληξε.