Οι αντάρτες Σεμπάμπ της Σομαλίας ανέλαβαν το Σάββατο την ευθύνη για την έκρηξη που προκάλεσε μια οπή στην άτρακτο αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα, για την οποία η κυβέρνηση είχε πει ότι οφειλόταν σε βόμβα και είχε ως στόχο να σκοτωθούν όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Στις 2 Φεβρουαρίου, εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε ένα Airbus της Daallo Airlines εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωσή του από τη Μογκαντίσου, προκαλώντας οπή ενός μέτρου στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Ο Σέρβος πιλότος κατάφερε να κάνει στροφή και να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Μογκαντίσου.Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του –ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας– και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά.

«Η Χαρακάτ Αλ-Σεμπάμπ Αλ Μουτζαχεντίν πραγματοποίησε την αεροπορική επιχείρηση ως αντίποινα για τα εγκλήματα που διέπραξαν ο συνασπισμός των δυτικών σταυροφόρων και οι μυστικές υπηρεσίες τους εναντίον των Μουσουλμάνων της Σομαλίας», αναφέρεται σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η αλ Σεμπάμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν πως οι ερευνητές υποψιάζονται πως την επίθεση διενήργησε η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Daallo δήλωσε πως ο βομβιστής επρόκειτο να ταξιδέψει με πτήση της Turkish Airlines που ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας.Η Daallo παρέλαβε τους 70 επιβάτες της Turkish Airlines για να τους μεταφέρει στο Τζιμπουτί, ανάμεσά τους και τον βομβιστή αυτοκτονίας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 74 επιβάτες.

Η αλ-Σεμπάμπ, που θέλει να ανατρέψει τη σομαλική κυβέρνηση και να επιβάλει μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, είχε θέσει και στο παρελθόν στο στόχαστρό της το αεροδρόμιο. Έχει επίσης επιτεθεί στην τουρκική πρεσβεία στη Μογκαντίσου.