Μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης, ανέφερε την Παρασκευή στον λογαριασμό του στο Twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να αγκαλιάσουν την ευκαιρία που παρέχει η συμφωνία προκειμένου να σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα, να σταματήσουν τη στόχευση πολιτών και να προσφέρουν ανθρωπιστική πρόσβαση, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι αν η Ρωσία δεν σταματήσει τα πλήγματα που πραγματοποιεί κατά των δυνάμεων της υποστηριζόμενης από τη Δύση συριακής αντιπολίτευσης, η εκεχειρία δεν θα διασφαλιστεί αποτελεσματικά.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν σήμερα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία σε μία εβδομάδα και να παρασχεθεί ταχεία ανθρωπιστική πρόσβαση στις πολιορκημένες συριακές πόλεις, αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια πλήρη εκεχειρία ή έναν τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών.

Έπειτα από μαραθώνια συνάντηση στο Μόναχο με σκοπό την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις αυτές, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και περισσότερων από δέκα άλλων χωρών, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια πολιτική μετάβαση όταν βελτιωθούν οι συνθήκες επί του πεδίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχθηκε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.

Αυτό που πρέπει να δούμε τις επόμενες πέντε ημέρες είναι ενέργειες στο έδαφος, στο πεδίο, είπε, προσθέτοντας πως χωρίς πολιτική μετάβαση, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ειρήνη.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, σημειώνοντας ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών δεν εφαρμόζεται στο Ισλαμικό Κράτος και στο αλ Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

«Οι αεροπορικές δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να εργάζονται εναντίον αυτών των οργανώσεων», είπε.

Ο Λαβρόφ είπε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν στη Γενεύη το ταχύτερο δυνατό και ότι σε αυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία θα είναι μια δύσκολη αποστολή.

Όμως ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως ο τερματισμός των συγκρούσεων θα επιτύχει μόνο αν η Ρωσία σταματήσει τα αεροπορικά πλήγματα που βοηθούν την προώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της αντιπολίτευσης.

«Αν εφαρμοστεί πλήρως και σωστά… η συμφωνία αυτή θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανακούφιση από τους θανάτους και τα βάσανα στη Συρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάμοντ.