Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσεχή Παρασκευή, στο πλαίσιο περιοδείας του κ. Τουσκ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αφορμή αποτελεί η πρόταση Τουσκ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ.

Εντούτοις, η άφιξη του κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου γίνεται σε μία στιγμή κατά την οποία η ΕΕ καλεί επισήμως την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, κινδυνεύοντας διαφορετικά με προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι για την Ελλάδα το κρίσιμο θέμα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Σημειώνεται ότι ο κ. Τουσκ θα επισκεφθεί την Αθήνα προερχόμενος από το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Το βράδυ της Τρίτης, θα βρεθεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ.