Τα τρακτέρ της οργής συχνά έχουν επηρεάσει την έκβαση εκλογικών αναμετρήσεων. Ο προνομιακός για το ΠΑΣΟΚ χώρος των αγροτών τού γύρισε την πλάτη το 1996. Ηταν επί κυβέρνησης Σημίτη και υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα όταν οι κινητοποιήσεις των αγροτών κράτησαν 58 ημέρες με τις αστυνομικές δυνάμεις να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ.

Είκοσι χρόνια μετά η οργή των αγροτών στρέφεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχε κατορθώσει να συσπειρώσει το ακροατήριο του αγροτικού χώρου. Στο μεσοδιάστημα οι αγρότες είχαν δείξει την προτίμησή τους στη ΝΔ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ΝΔ εμφάνιζε διαρκή πτώση στα ποσοστά που συγκεντρώνει στον αγροτικό πληθυσμό, της τάξης μάλιστα περίπου των δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Το πλεονέκτημα στον χώρο είχε αρχίσει να ξανακερδίζει το ΠΑΣΟΚ από το 2007 και μετά αλλά εξανεμίστηκε λίγα χρόνια αργότερα.

Η στροφή των αγροτών στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ορατή από τις εκλογές του 2012. Από κόμμα κυρίως των αστικών στρωμάτων παρεισφρέει και στον αγροτικό χώρο. Μέχρι τότε το ποσοστό στην κατηγορία αυτή πολιτών ήταν το μισό από όσο συγκέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια.

Από τον Μάιο του 2012 καταγράφεται διόγκωση των ποσοστών του στα αστικά κέντρα, ενώ από τον Ιούνιο του ίδιου έτους αρχίζει να παίρνει κεφάλι και στην επαρχία.

Στο κόμμα της Κουμουνδούρου δείχνουν να μετακινούνται ψηφοφόροι από την κατηγορία των αγροτών, που μέχρι πρότινος επέλεγαν ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ. Ετσι, τον Ιανουάριο του 2015 κλείνει η ψαλίδα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, ανεβάζοντας σημαντικά τα ποσοστά στις τελευταίες. Οπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,9% στην Αττική και 36,1% στην επαρχία, ενώ στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου απέκτησε οριακό προβάδισμα στην επαρχία (35,5% έναντι 35,4% στην Αττική).

Η Χρυσή Αυγή. Ισχυρή δύναμη στους αγρότες εμφανίζει σε όλες τις τελευταίες εκλογές και η Χρυσή Αυγή, παρουσιάζοντας στις αναμετρήσεις του 2015 διπλάσια ποσοστά σε σχέση με εκείνα που πήρε στην επικράτεια.