Ηταν μια παροδική ζάλη. Το αποτέλεσμα μιας παραφοράς που προκάλεσε σε ορισμένα στελέχη του Ποταμιού η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα βρουν νέο σημείο ισορροπίας –και την τραυματισμένη τους αυτοπεποίθηση –στο συνέδριό τους το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Οχι μόνο έναντι της πίεσης που ασκεί από τα δεξιά τους μια πιο κεντρώα ΝΔ. Αλλά και έναντι της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

«Στην πρώτη κιόλας μέρα του συνεδρίου ο Σταύρος Θεοδωράκης θα διατυπώσει μια νέα πρόταση, που θα αλλάξει εντελώς την κουβέντα για το ποιος και πώς εκπροσωπεί τον χώρο του Κέντρου» λένε. Αυτός είναι κι ένας εύσχημος τρόπος για να δηλώσουν ότι η απόφαση να συνεχίσει μόνο Το Ποτάμι, χωρίς να διαχυθεί σε ένα ευρύτερο σχήμα, είναι μάλλον ειλημμένη.

Στην ατζέντα του κόμματος δεν εγγράφεται μόνο το κομματικό χρονοδιάγραμμα. Ολες οι συζητήσεις γίνονται υπό το νέφος της πολιτικής αβεβαιότητας. Δεν προβλέπουν ούτε επιθυμούν πρόωρες εκλογές, αλλά αναγνωρίζουν ότι τα μηνύματα που παίρνουν από τις επαφές τους με ανθρώπους της αγοράς δεν συμφωνούν πάντα με αυτή την εκτίμηση.

Χορεύοντας με τον πρώτο

Η κυρίαρχη άποψη στη Σεβαστουπόλεως είναι ότι, ακόμη κι αν κατορθώσει ο Τσίπρας να περάσει τον κάβο της αξιολόγησης, δύσκολα θα ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία. Γι’ αυτό και ο απώτερος στρατηγικός σχεδιασμός τους γίνεται με τη βασική παραδοχή ότι ως επόμενος πρωθυπουργός θα προβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς τοποθετεί τον εαυτό του Το Ποτάμι απέναντι στον Κυριάκο μετά το αρχικό ξάφνιασμα; Η αλήθεια είναι ότι η αντίδραση προσωπικά του Θεοδωράκη ήταν από την αρχή «κουλ». Εδειξε ότι βλέπει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ ως συνομιλητή και όχι ως απειλή. «Απλώς κάνα δυο βουλευτές μας έπαθαν πανικό. Κι αυτό μας έκανε ζημιά γιατί ο κόσμος δεν πάει ποτέ με τον πανικόβλητο» ομολογούν τώρα ηγετικά στελέχη.

Σε δεύτερο χρόνο, ο στόχος του Ποταμιού είναι περίπου αυτός που είναι πάντα: να πλασαριστεί ως δυνητικός κυβερνητικός εταίρος. Θεωρούν μάλιστα ότι το νέο σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί τους ευνοεί. Ως συγκριτικό τους πλεονέκτημα αναφέρουν ότι «δεν είναι μέρος του παλαιού θιάσου». Η εκτίμησή τους είναι ότι, αν η πλειοψηφία στραφεί προς τη ΝΔ, οι ψηφοφόροι του Κέντρου θα αναζητήσουν ως παρτενέρ της στην κυβέρνηση ένα αντίβαρο που να μη συμβολίζει το παλιό. Η χημεία ΝΔ – Ποτάμι θα είναι, λένε, πιο ελκυστική από μια σκέτη παλινόρθωση του σχήματος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Από αυτή την ανάλυση μπορεί κανείς να συναγάγει και την τελική απάντησή τους στο προσκλητήριο της Γεννηματά για την Κεντροαριστερά. Στο Ποτάμι είναι βέβαιοι ότι μετά το συνέδριό τους θα έχουν ανακτήσει εκείνοι την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο του Κέντρου –στον οποίο πλέον αυτοτοποθετούνται ρητά και σταθερά χωρίς τις σκόπιμες αμφισημίες της πρώτης περιόδου του κόμματος. Προσδοκία τους είναι να εμφανιστούν οι ίδιοι ως κυρίαρχοι εκφραστές του Κέντρου. Αφήνοντας αναγκαστικά το ΠΑΣΟΚ με το προσκλητήριο στα χέρια.

Αναλογική με 200

Ο ορίζοντας των κομμάτων του Κέντρου αλλάζει αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Το κόμμα του Θεοδωράκη περιμένει ότι ο Τσίπρας θα φέρει τελικώς προς ψήφιση ένα αναλογικότερο σύστημα. Δηλώνουν αποφασισμένοι να το ψηφίσουν, παρ’ ότι αναγνωρίζουν ότι θα πρόκειται για στρατήγημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του δεύτερου κόμματος. Και προβλέπουν ότι θα επιτευχθεί στη Βουλή η πλειοψηφία των 2/3 ώστε να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές.