Σαν τον Βέγγο τρέχει δεξιά και αριστερά ο Σταύρος Κοντονής. Αναμφισβήτητα, σε ένα απαξιωμένο και υποτιμημένο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όπου παίζουν μπάλα εισαγγελείς, ανακριτές, δικαστές, διώξεις, καταγγελίες, επεισόδια, ο νόμος των χουλιγκάνων και ο πρωταθλητής είναι εδώ και καιρό γνωστός σε όλους, ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστικό πρόσωπο.

«Εγκαλούμαι ακόμα και για σφυρίγματα διαιτητών ή για κόκκινες κάρτες. Να σοβαρευτούμε λιγάκι» είπε χθες ο Κοντονής αποχωρώντας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η αλήθεια είναι πως ο πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού δημιούργησε τέτοιες προσδοκίες με τη μνημειώδη ανακοίνωσή του για τα θέματα διαιτησίας (21/1) και την προειδοποίηση που είχε απευθύνει προς πάντες περί παρέμβασής του αν συνεχιστεί «η επιλεκτική εφαρμογή των κανονισμών από τους διαιτητές». Λίγες ημέρες μετά κάλεσε στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη προκειμένου να του τρίξει τα δόντια και ακολούθως εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε όλους όσοι ελέγχονται ποινικά να δείξουν τη στοιχειώδη ευθιξία και να αποχωρήσουν, διευκολύνοντας αυτό που υποστηρίζουν ότι αγαπούν, το ποδόσφαιρο.

Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημείο να ζητείται από τον Κοντονή να παίξει ρόλο… τηλεκριτικού διαιτησίας! Να αναλάβει τη θέση του Παναγιώτη Βαρούχα και να μοιράζει πειθαρχικές –και όχι μόνο –ποινές στους διαιτητές που δεν είδαν κόκκινη κάρτα στον Μπαξεβανίδη της Ξάνθης, στον Μποτία, τον Μιλιβόγεβιτς, τον Τζαβέλλα στο ντέρμπι του Γ. Καραϊσκάκης κ.λπ. Να παρέμβει για τη μεταφορά στο κιγκλίδωμα της Θύρας 13-14 στη Λεωφόρο, για τη μετακίνηση οπαδών του Παναθηναϊκού στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, να ματαιώσει το ντέρμπι του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ – Ολυμπιακός), να…, να…, να… Τρόπον τινά ο Κοντονής έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος δημιούργησε έχοντας μετρήσει λάθος τον χώρο που κλήθηκε –και επιθυμεί –να εξυγιάνει. Τρανή απόδειξη ότι ζήτησε (και περίμενε) να δείξουν ευθιξία παράγοντες που αποδεδειγμένα είναι πιο χοντρόπετσοι κι από ιπποπόταμο!

Αποκάλυψη

Πριν μπούμε στην ουσία του θέματος που θα σας αποκαλύψει το σημερινό «The Shot», να σημειώσω ότι αποτελεί επιτυχία του Κοντονή πως στο Περιστέρι τα πάντα κύλησαν ομαλά, όπως και ότι έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση των ομάδων πως πρέπει να ελέγξουν τους οπαδούς τους και να έχουν ως πρωταρχικό στόχο όλα τα ματς να αρχίζουν και να ολοκληρώνονται κανονικά. Δεν το λέω τυχαία το συγκεκριμένο. Μου το έλεγε χθες παράγοντας της ΑΕΚ, ο οποίος αναγνώρισε την προσπάθεια που κάνει ο Κοντονής και τόνισε πως πρώτο μέλημα της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι να διεξαχθεί ομαλά ο αγώνας. Ομως για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…

Για να καθαρίσει ωστόσο ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Καλοί οι αθλητικοί νόμοι, εξαιρετική η κατάργηση της αυτονομίας της ΕΠΟ, σπουδαία η (επικείμενη) αλλαγή εκλογικού συστήματος στην ομοσπονδία, καθοριστική η τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα και όλα όσα θέλει ακόμη να κάνει ο Κοντονής. Τίποτα από όλα αυτά δεν διασφαλίζει την εξυγίανση.

Αλλάζει η ΕΕΑ!

Εκείνο που θα επιφέρει άμεσα αποτελέσματα και θα ανοίξει τον δρόμο για να αναπνεύσει το ποδόσφαιρο, να μπει καθαρός αέρας και να φύγει η σαπίλα είναι οι οικονομικοί έλεγχοι. Να δραστηριοποιηθεί το ΣΔΟΕ, να διερευνηθούν τα πόθεν έσχες ορισμένων παραγόντων, να ελεγχθούν τα πάντα με τον πλέον εξονυχιστικό τρόπο. Μάλλον ο Κοντονής το έχει αντιληφθεί και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από τις συναντήσεις που έκανε, έμαθα πως ήταν στο υπουργείο Εμπορίου. Εξού και το «τρέχει σαν τον Βέγγο» στην αρχή του κειμένου. Επισκέφθηκε τον Γιώργο Σταθάκη και φυσικά η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε μόνο το συγκεκριμένο θέμα.

Το πρώτο βήμα θα προκαλέσει αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία χρειάζεται ανασύνθεση καθ’ότι έχουν παραιτηθεί δύο μέλη της. Ως αντιπρόεδρός της θα προστεθεί στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο πιθανότατα θα προέρχεται από το ΣΔΟΕ. Να θυμίσω ότι ο Κοντονής στον νέο νόμο θα αφαιρέσει την εξαίρεση της ΕΠΟ από τους οικονομικούς ελέγχους του Ελεγκτικού Συμβουλίου και φαίνεται πως έχει τη βούληση να στριμώξει τους παρανόμους του ποδοσφαίρου με κάθε τρόπο.

Μυθική ρήτρα

Το σίριαλ με τον Aνταμ Τζανετόπουλο (φωτογραφία) ολοκληρώθηκε και το φινάλε είχε ευτυχή κατάληξη για την ΑΕΚ αλλά και τον παίκτη. Το συμβόλαιό του, που έληγε το 2017, ανανεώθηκε μέχρι το 2020, όμως εκείνο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι το buy-out που έβαλαν οι Κιτρινόμαυροι.

Την ώρα που είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία και απέμενε η σύνταξη και η υπογραφή των συμβολαίων, ο Δημήτρης Μελισσανίδης ενθουσιασμένος από τις διαπραγματεύσεις και τον τρόπο που ο Τζανετόπουλος χειρίστηκε το θέμα, σηκώθηκε από την καρέκλα του και φέρεται ότι είπε: «Η ρήτρα ήταν να μπει για 5 εκατ. ευρώ, αλλά επειδή είσαι παικταράς θα τη βάλουμε στα 10 εκατ. Είναι καλό και για εσένα. Για το πρεστίζ σου. Εμείς σε πιστεύουμε και στο δείχνουμε και με αυτόν τον τρόπο». Τώρα αν ποτέ πωληθεί ο Τζανετόπουλος μην περιμένετε ότι η ΑΕΚ θα απαιτήσει και θα εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό. Η κίνηση είναι επικοινωνιακή και εμπορική.

Συναγερμός στον ΠΣΑΚ

Οι μπασκετμπολίστες έχουν τρομάξει με πληροφορίες που θέλουντη νομοπαρασκευαστική επιτροπή να συζητά την κατάργηση της εγγυητικής επιστολής. Οι ανησυχίες τους, λένε, πηγάζουν από το γεγονός ότι στην επιτροπή συμμετέχει ο Νίκος Καββαδάς, νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ)! Γι’ αυτό θέλουν να συναντήσουν τον Κοντονή, που δεν έχει προλάβει να τους δεχθεί, αλλά πρέπει γιατί υπάρχει ζήτημα σοβαρό.

ΚΟΥΙΖ

Δύο μεγάλες εκλογικές μάχες θα γίνουν το 2016. Η μία για την ΕΠΟ, όπου το μπλοκ των ΑΕΚ – ΠΑΟ – ΠΑΟΚ μάχεται να ανατρέψει τον Γκιρτζίκη, και η άλλη στον ΕΣΑΚΕ. Στο ποδόσφαιρο η μάχη μαίνεται. Μέχρι μπουφάν, 600 τον αριθμό, έδωσε δώρο ο Σαββίδης στην ΕΠΣ Κυκλάδων που πέρασε στην… αντιπολίτευση. Ακούστε όμως: Στο ποδόσφαιρο ο υποψήφιος αναζητείται. Στο μπάσκετ έχει βρεθεί και είναι από χώρο που δραστηριοποιείται ο πρόεδρος. Ποιος είναι;