Την καλή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και την πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ο πρόεδρος το Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά ως την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Γ. Ντεϊσελμπλουμ, το Eurogroup εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος από τον ESM και παρατήρησε ότι μετά την επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα “ανακτήθηκε σημαντικό έδαφος”.

Ο ίδιος είπε ότι το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς να συνεχίσουν τις συζητήσεις για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο ασφαλιστικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα «ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι επί του παρόντος γίνεται εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία πρέπει να συνεχιστεί, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, κάτι το οποίο ενδέχεται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα είναι “πολύ δύσκολες πολιτικά και κοινωνικά”, με τη δυσκολότερη όλων το ασφαλιστικό. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες.