Πυρετωδώς για την κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζονται οι αγρότες, προχωρώντας παράλληλα σε κινήσεις κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους σε τοπικό επίπεδο με αποκλεισμούς της κυκλοφορίας, τελωνείων και δημόσιων υπηρεσιών. Στους συνοριακούς σταθμούς έχουν σχηματιστεί ουρές δεκάδων χιλιομέτρων από φορτηγά και νταλίκες που δεν μπορούν να περάσουν από τα αγροτικά μπλόκα, ενώ και τα Τέμπη σφραγίστηκαν χθες.
Ομως στις τάξεις των αγροτών αρχίζουν να γίνονται σαφείς δύο γραμμές. Η μία, που εκφράζεται κυρίως από το μπλόκο της Νίκαιας (με κυρίαρχη την επιρροή του ΚΚΕ) και τα 68 μπλόκα που συντάσσονται, θέτει ως προαπαιτούμενο του όποιου διαλόγου την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Η δεύτερη, που εκφράζεται από το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών (με κυρίαρχη την επιρροή των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών), λέει ναι στον διάλογο στη βάση των προτάσεων που περιλαμβάνονται σε επιστολή τεσσάρων σελίδων με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό. Σε αυτήν τη βάση συνδικαλιστές από τα Τέμπη δήλωναν χθες έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα αλλά για διάλογο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Σήμερα, οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων επρόκειτο να δώσουν συνέντευξη προκειμένου να απαντήσουν στο γιατί έρχονται στην Αθήνα και τι διεκδικούν. Παράλληλα, όμως, με αποφάσεις συνελεύσεών τους, αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Πλατεία Συντάγματος και ακολούθως θα παραμείνουν στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον δύο ημέρες. Σημειώνεται ότι το Σάββατο το ΠΑΜΕ προγραμματίζει συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγρότες. Αγρότες από τα Τέμπη, μάλιστα, σχολίαζαν δηκτικά τη διήμερη παραμονή, λέγοντας «εμείς δεν θα πάμε για «σκοινάκια», θα πάμε για διάλογο».
Συνδικαλιστές από τα Τέμπη συναντήθηκαν χθες με συναδέλφους τους από το μπλόκο του Προμαχώνα οι οποίοι εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς τη σκοπιμότητα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Αγρότες από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, από την Κρήτη, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, ακόμη και από νησιά όπως η Κέρκυρα είναι έτοιμοι να ταξιδεύσουν προς την Αθήνα.
Ωστόσο, χθες, επισήμως, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία δεν θα επιτρέψει την είσοδο τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων στην πρωτεύουσα. Οπως είχαν πει στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός είναι να αποκλεισθούν τα τρακτέρ στις εισόδους της Αττικής και σε καμία περίπτωση να μην παρελάσουν μπροστά από τη Βουλή. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε χθες επισήμως από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή να επιτραπεί η είσοδος στην Αθήνα μικρού έστω αριθμού τρακτέρ για συμβολικούς λόγους. Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ομως τα επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν δηλώσεις συνδικαλιστών του Σώματος ότι «θα είναι δύσκολο για τους αστυνομικούς και τους άνδρες των ΜΑΤ, ειδικότερα, να βρεθούν αντιμέτωποι με τους αγρότες, με δεδομένο ότι στην πλειονότητά τους είναι και εκείνοι παιδιά αγροτικών οικογενειών».

Το επιχείρημα δεν θα απασχολούσε σε άλλη συγκυρία κανέναν, ωστόσο τώρα δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι και οι αστυνομικοί αντιδρούν στις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και βρίσκονται σε περίοδο κινητοποιήσεων μαζί με τους άλλους κλάδους.

Την ώρα που οι αγρότες θα βρίσκονται στο Σύνταγμα την Παρασκευή, άλλοι κλάδοι προγραμματίζουν συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Εργασίας. Οι δικηγόροι, μάλιστα, οργανώνουν εκεί διαμαρτυρία μετά μουσικής.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ. Ομως η ταλαιπωρία των οδηγών από την πολύωρη αναμονή στους αποκλεισμένους δρόμους και στα τελωνεία προκαλεί ένταση. Τα ξημερώματα χθες έγιναν επεισόδια μικρής έκτασης στον Προμαχώνα Σερρών, όταν πέντε βούλγαροι οδηγοί φορτηγών έσπασαν τις μπάρες και οι τέσσερις εξ αυτών πέρασαν στο βουλγαρικό έδαφος, οπότε και σταμάτησαν, ενώ ο πέμπτος συνάδελφός τους συνελήφθη.

Στον Προμαχώνα, που το τελωνείο είναι αποκλεισμένο εδώ και εννέα ημέρες, η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά φτάνει τα 30 χιλιόμετρα στο ελληνικό έδαφος και 15 στο βουλγαρικό προς την Ελλάδα. Οι αγρότες ανοίγουν τον δρόμο για λίγο καθημερινά, αλλά μόνο για τα λεωφορεία και τα ΙΧ. Η απόφαση των αγροτών από τα Τέμπη να κλείσουν επ’ αόριστον την κοιλάδα προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες. Στην Κρήτη αγρότες κατέλαβαν τις Εφορίες Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, ενώ στο Ρέθυμνο κτηνοτρόφοι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με «μπροστάρηδες» μερικά γουρούνια.