Για την πρόοδο των εργασιών στα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασής τους προς προώθηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος καθιστώντας σαφές ότι τα 7 κέντρα θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου καθώς αυτό αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ.

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή των χώρων των κέντρων. Η αρμοδιότητα ανήκει στα υπουργεία Μετανάστευσης και Επικρατείας.

Όσον αφορά το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τους δημάρχους για μια κοινά αποδεκτή λύση καθώς δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά μετεφερόμενες (σκηνές κ.λπ.).

Όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει στην Κω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι την περιοχή που ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε ιδιώτες υπέδειξε ο δήμαρχος του νησιού, ωστόσο υπαναχώρησε από την πρότασή του. Παράλληλα ο κ. Καμμένος απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιά στοιχεία και σε 50-80 άτομα που έχουν συμφέρον να βρίσκουν τους πρόσφυγες να περιφέρονται στο νησί για να τους εκμεταλλεύονται. Δεν θα αφήσουμε να υπάρχει αυτή η τραγική εικόνα για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το μαύρο χρήμα πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις κάποιων αλλά η χώρα πρέπει να φανεί συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς όφελός της», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός, στην Κω έχει επιλεγεί το ημιενεργό στρατόπεδο «Λάζαρη» όπου οι υποδομές έχουν ετοιμαστεί κατά 30%. Η αστυνομία θα προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα καταγράφονται και θα φιλοξενούνται -όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση στα κέντρα καταγραφής θα φιλοξενούνται για 24 ώρες πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων -εγκύων, ασθενών παιδιών -και στα κέντρα μετεγκατάστασης για 72 ώρες, ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο μπήκαν και έφυγαν από τη χώρα 960.000 πρόσφυγες-μετανάστες και διευκρίνισε ότι το κόστος για την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με αρμοδίους της ΕΕ προκειμένου να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που θα περάσει από τη Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε οι ελληνικές διαχειριστικές αρχές να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία προς την ΕΕ και να αρχίσουν να απελευθερώνονται τα 400 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη συνδρομή της προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού για 4 χρόνια. Όπως είπε ο υπουργός, στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται 32 εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από