Η απεργία της Πέμπτης ήταν για τον Περισσό απλώς η πρώτη δυνατή μάχη ενός μεγάλου σε διάρκεια πολέμου. Ετσι τουλάχιστον αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΚΚΕ τη σύγκρουση με την κυβέρνηση για την απόσυρση του Aσφαλιστικού. Αλλωστε, όπως τονίζουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, «το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει βελτιώσεις. Πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα».

Σε περισσότερες από πενήντα πόλεις της χώρας πάγωσαν τα πάντα. Οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις ικανοποίησαν πλήρως τον Περισσό. Μάλιστα, η ικανοποίηση τους είναι διπλή καθώς σε αυτές πρωταγωνίστησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι στη συγκέντρωση της Αθήνας, στα μπλοκ των κόκκινων συνδικαλιστών συμμετείχαν σχεδόν 30.000 άνθρωποι, εικόνα που ήταν βγαλμένη από την περίοδο 2010-2012.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πέσει στο τραπέζι η πρόταση για 48ωρη απεργία τις ημέρες που θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο. Με αυτή την πρόταση θεωρούν πως θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία δύσκολα θα μπορέσει να την απορρίψει αναδεικνύοντας εκ των πραγμάτων το ΠΑΜΕ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Ακόμα ένας στόχος που μπαίνει από το ΚΚΕ είναι η διάλυση των συμμαχιών που είχε φτιάξει τα προηγούμενα χρόνια με κοινωνικές ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο παρά τυχαίο θεωρείται το γεγονός ότι οι κόκκινοι συνδικαλιστές έριξαν παραμονές της απεργίας όλο το βάρος σε λαϊκές γειτονιές που στήριξαν εκλογικά το κυβερνών κόμμα. Ταυτόχρονα κρατάνε διακριτικές αποστάσεις από την ηγεσία του «κινήματος της γραβάτας», προσπαθώντας να αναδείξουν συνολικά το πρόβλημα του Ασφαλιστικού και όχι συντεχνιακά.

Την ίδια ακριβώς διαχωριστική γραμμή κρατούν και οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ οι οποίοι προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα μπλόκα στα οποία κυριαρχούν οι «μεγάλοι» αγρότες, θέτοντας ένα ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μπλόκο της Νίκαιας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και επηρεάζει και αρκετά άλλα.