Στις συμπληγάδες τρόικας – κοινωνικών ομάδων κινείται η κυβέρνηση, που διαπιστώνει ότι με το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης είναι έκδηλη η δυσπιστία των δανειστών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κι έτσι, ενώ σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν απορρίψει την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, κάτι που τουλάχιστον είπε σε σύσκεψη στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσία του Βαγγέλη Αποστόλου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συγχρόνως δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται από τη δυνατότητα κάλυψης του Δημοσιονομικού.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τα στελέχη – και σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε επίμονα χθες η κυβέρνηση – ότι οι τροϊκανοί με τους οποίους είχε συνάντηση δεν ζήτησαν περικοπές των συντάξεων. Επέμεινε μάλιστα ότι «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά», υπό την έννοια ότι η τρόικα δεν αντέδρασε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η διαπραγμάτευση που μόλις άρχισε θα είναι σκληρή και ενδεχομένως εξαιτίας των πιέσεων των δανειστών, θα αναγκαστεί να κάνει πίσω σε κεντρικά στοιχεία της δικής της ασφαλιστικής πρότασης, που δεν ικανοποιούν τελικώς καμία πλευρά.

Το Μαξίμου έχει, από τη μια, απέναντί του πολλές κοινωνικές ομάδες για μια πρόταση που είναι αμφίβολο ότι θα διατηρηθεί στον κεντρικό κορμό της και, από την άλλη, την τρόικα να γκρινιάζει για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αμφισβητώντας πως η ασφαλιστική πλατφόρμα Κατρούγκαλου μπορεί να εξασφαλίσει τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Η Ολγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα παλέψει σκληρά προκειμένου οι κύριες συντάξεις να μην επηρεαστούν, δεν εμφανίστηκε όμως απολύτως βέβαιη ότι αυτό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. «Στη μάχη δεν πας για να τη χάσεις» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν συντάξεις που είναι αρκετά υψηλές «και δεν θα είχαμε πρόβλημα να μιλήσουμε για μείωση σ’ αυτές».

Η κυβέρνηση δείχνει να ανησυχεί για την άκαμπτη στάση των αγροτών και εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το 2016 οι αγρότες θα πληρώσουν συνολικά λιγότερους φόρους από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.

Αδιέξοδο από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων

Σε αδιέξοδο προσέκρουσε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές με το «καλημέρα», καθώς χθες απέρριψαν τις βασικότερες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ επέβαλαν την άμεση προώθηση και του Φορολογικού που η κυβέρνηση προτιμούσε να καθυστερήσει.

Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέβαλε χθες άρον άρον την κυβερνητική πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα, που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016.
Ο λογαριασμός για τους φορολογουμένους είναι βαρύς, φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των άλλων, το νέο φορολογικό κοστούμι προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος παράγων του οικονομικού επιτελείου, αλλά αυξήσεις αναμένεται να υπάρξουν σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, πλην των χαμηλών.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής είναι 43% και επιβάλλεται σε εισοδήματα (μεικτά) άνω των 43.000 ευρώ. Τα κλιμάκια, βεβαίως, θα αλλάξουν τώρα όπως και οι συντελεστές. Είναι πιθανό ο ανώτατος συντελεστής να επιβληθεί στο όριο των 50.000 ή 60.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα, για την οποία ο ίδιος παράγων είπε χθες ότι δεν υπεβλήθη ακόμη πρόταση στους θεσμούς, όπως δεν υπεβλήθη και πρόταση για την κλίμακα των αγροτών. Το νέο Φορολογικό θα ρυθμίζει, εκτός από τη νέα κλίμακα εισοδήματος, το θέμα της αύξησης της φορολόγησης των ενοικίων. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι τα εισοδήματα από ενοίκια θα ενσωματωθούν στην κλίμακα. Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει για αργότερα τη φορολόγηση των αγροτών.
Σημειώνεται ότι μόλις προχθές πηγή του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζε ότι το Φορολογικό θα πάει μετά την αξιολόγηση, ενώ στο επιτελείο της Καραγεώργη Σερβίας επικρατούσε άγνοια μέχρι την τελευταία στιγμή για το περιεχόμενο της πρότασης του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τελικά οι δύο βόμβες Ασφαλιστικό και Φορολογικό θα έρθουν μαζί σύμφωνα με τις επιθυμίες των δανειστών, φέρνοντας την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αφού έχει ανοιχτά μέτωπα παντού, τόσο με την τρόικα όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε χθες την πρώτη συνάντηση, τρίωρης διάρκειας, με τους δανειστές και ήταν φανερό ότι εισέπραξε ψυχρολουσία. Αποχώρησε κατηφής, έχοντας βγάλει τη γραβάτα με την οποία προσήλθε και μίλησε για «σκληρή διαπραγμάτευση», ενώ πρόσθεσε ότι «το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε».

Δηλαδή, μία σειρά από επιφυλάξεις και διαφωνίες για την αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται για τους συνταξιούχους με λίγα χρόνια ασφάλισης, τη μη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης. Επιφυλάξεις που οδηγούν τους δανειστές στο συμπέρασμα ότι είναι αναπόφευκτη η μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, παρότι ο Τσακαλώτος που ήταν παρών στη συνάντηση είπε πως δεν έθεσαν τέτοιο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θέλουν να δουν «τα νούμερα να βγαίνουν», όπως είπε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Στον ένα μήνα προσδιορίστηκε χθες η παράταση για την εξαίρεση από την πώληση σε fund των δανείων πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με τους δανειστές συναντήθηκε το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική πρόταση είναι να μην πουληθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας».
Η πρώτη αντίδραση των δανειστών στην πρόταση της κυβέρνησης για το Φορολογικό αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα, καθώς έχει οριστεί συνάντηση για τη συζήτησή του. Επίσης, σήμερα στις 10 το πρωί έχει οριστεί συνάντηση με τον Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή, οπότε έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν οι δανειστές. Την επιστροφή τους η κυβέρνηση την τοποθετεί 7-10 ημέρες αργότερα. Ωστόσο, πηγή των δανειστών άφηνε χθες ανοιχτό το πότε θα γίνει αυτό, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «ΝΕΩΝ». Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα σημειωθεί στην προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών.