Η Ιταλία θα συνεισφέρει στην οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάζει να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αίροντας κατά τα φαινόμενα τις ενστάσεις που είχε προβάλει η Ρώμη στη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας.

Βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους €3 δισεκατομμυρίων.

Η ΕΕ ευελπιστεί πως η συμφωνία αυτή θα συμβάλει με απτό τρόπο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στα κράτη-μέλη της, καθώς πέρυσι στο ευρωπαϊκό έδαφος έφθασαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν, για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια, τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία αντιπαρατίθεται με τις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα για μια σειρά θεμάτων, πρόβαλε όμως ενστάσεις στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, επιδιώκοντας να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά όσον αφορά τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2016.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νιγηρία σήμερα ο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως «θα συμβάλλουμε (στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας) στην Τουρκία, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως είχε εισηγηθεί τον Δεκέμβριο να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των δημοσίων δαπανών των κρατών μελών -  και άρα του ελλείμματός τους - οι συνεισφορές τους στην οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία.

Αυτό θα καταστήσει τη συνεισφορά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα ευκολότερη, δεδομένου ότι τα 28 κράτη μέλη υποχρεούνται να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπουν πως το έλλειμμά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.

Σε διαφορετική περίπτωση τα κράτη μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και, δυνητικά, κλιμακωτά χρηματικά πρόστιμα.

Ο Ρέντσι χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή κάνοντας λόγο για «κάτι θετικό, επιτέλους». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η συνεισφορά στο πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία για το 2016 υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε €427,5 εκατ. στην περίπτωση της Γερμανίας, €327,6 εκατ. για τη Βρετανία, €309,2 εκατ. για τη Γαλλία και €224,9 εκατ. για την Ιταλία.

Κατά την ίδια πηγή, η οποία είναι ενήμερη για το περιεχόμενο σχετικού εγγράφου της Κομισιόν, στο κείμενο γίνεται ακόμη μια αναφορά στην ενδεχόμενη μείωση της συμβολής των κρατών μελών το 2017.

Ειδικά η Κύπρος δεν θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Τουρκίας: θα καταβάλει βοήθεια ύψους €2,3 εκατ. ευρώ στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Πέραν των 2,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος έχουν επίσης υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Οι απαιτήσεις του Ρέντσι πήγαιναν πιο πέρα από την εξαίρεση των δαπανών αυτών από τον υπολογισμό του ελλείμματος, όπως προτείνει η Επιτροπή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε για το θέμα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την Παρασκευή, πίεζε τις Βρυξέλλες να δεχθούν να εξαιρεθούν επίσης από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος της Ιταλίας δαπάνες ύψους €3,2 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι θα αξιολογεί τις δαπάνες για την κρίση των προσφύγων αφού γίνονται και κατά περίπτωση.

Η Ρώμη, η οποία βρίσκεται σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και επικαλείται τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας και τις προσπάθειες που καταβάλει για την τόνωσή της, βρίσκεται ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, όπως εξάλλου και η Ελλάδα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης Ρέντσι αποσύρθηκε. Στις δηλώσεις του, ο Ρέντσι εμφανίστηκε να συνεχίζει τις επικρίσεις του για τη στάση της Κομισιόν.

«Σώσαμε χιλιάδες ζωές ενώ η Ευρώπη κοίταζε από την άλλη. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι εκτός από το Σύμφωνο Σταθερότητας υπάρχει και η ανθρωπιά», είπε ο Ματέο Ρέντσι.

«Εάν θέλουν να κινήσουν μια διαδικασία (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) εναντίον της Ιταλίας, ας το κάνουν -εμείς θα συνεχίσουμε. Για εμάς, Ευρώπη σημαίνει αξίες και ιδανικά, όχι διαφωνίες για δημοσιονομικές τυπικότητες», επέμεινε ο ίδιος, καταγγέλλοντας πως ορισμένοι στις Βρυξέλλες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν «επαγγελματίες αδιάλλακτοι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από