Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν την Κυριακή σε τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη μεγαλύτερη σιιτική συνοικία της Δαμασκού, κοντά στο τέμενος Σαγίντα Ζεϊνάμπ, σύμφωνα με απολογισμό που μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν κτίρια να φλέγονται και συντρίμμια αυτοκινήτου κοντά στο τζαμί.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε ότι βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν την επίθεση.

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις.

Το SANA είχε αρχικά μεταδώσει ότι 30 ήταν οι νεκροί από τις εκρήξεις αυτές, για τις οποίες διευκρινίζει ότι σημειώθηκαν η μια με παγιδευμένο αυτοκίνητο και οι άλλες από δύο καμικάζι.

Στο τζαμί υπάρχει το μαυσωλείο της Ζεϊνάμπ, μιας από τις εγγονές του προφήτη Μωάμεθ. Πολλοί σιίτες προσκυνητές από το Ιράν, το Ιράκ, τις χώρες του Κόλπου και τον Λίβανο επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο αυτό.

Τον Φεβρουάριο του 2015, το τζαμί αποτέλεσε στόχο επίθεσης αυτοκτονίας στην οποία τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε σημείο ελέγχου κοντά στο τέμενος.

Τον ίδιο μήνα, έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε λιβανέζους σιίτες προσκυνητές στο τζαμί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.