Λύσεις δίκαιες, αποτελεσματικές και συμβατές με τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές ζητάει από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει πρόκληση για την ευρωπαϊκή ενότητα, αλληλεγγύη και ευθύνη το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Όπως σημειώνει, παρά τις προβλέψεις οι προσφυγικές ροές παραμένουν έντονες στο Αιγαίο. Λέει ότι περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές των ελληνικών νησιών μόνο κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του 2016. «Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, είναι δυστυχώς μια καθημερινή ρουτίνα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής».

Επίσης η κ.Γεννηματά κατηγορεί κάποιους από τους εταίρους ότι δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες, «όσον αφορά στην ισότιμη κατανομή των βαρών στη διαχείριση της κρίσης, η οποία είναι πριν και πάνω απ’ όλα μια κρίση ανθρωπιστική».

Αναφορά κάνει η κ.Γεννηματά και στα όσα ακούγονται περί εξόδου της χώρα μας από τη ζώνη Σένγκεν. Λέει πως«η συνεχιζόμενη συζήτηση για ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από τον χώρο Σένγκεν, περισσότερο περιπλέκει παρά επιλύει τα προβλήματα».