Κύμα αντιδράσεων στην Πράγα έχει προκαλέσει η αναφορά του γνωστού για τις «έξω από τα δόντια» δηλώσεις του τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, που τα έβαλε με τον πρωθυπουργό. Ο Ζέμαν διαπίστωσε πως υπάρχουν δύο τρόποι να φύγει ο πρωθυπουργός: «Ο δημοκρατικός, δηλαδή οι εκλογές, και ο μη δημοκρατικός, ένα καλάζνικοφ».

Η δήλωση προκάλεσε όπως ήταν φυσικό «διακομματικό τσουνάμι», έχοντας στο υπόβαθρό της και τη σύγκρουση για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος Ζέμαν, που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν έχει κρύψει την δυσαρέσκειά του για τον πρωθυπουργό Μπόχουσλαφ Σόμποτκα, από τους Σοσιαλδημοκράτες – κεντρικό σημείο διαφωνίας τους έχει αναδειχθεί το προσφυγικό.

Αν και η στάση της τσεχικής κυβέρνησης είναι αρκετά σκληρή στο προσφυγικό από μόνη της, ο πρόεδρος Ζέμαν έχει εκφραστεί ακόμη πιο εχθρικά -βλέποντας μεταξύ άλλων «ισλαμική εισβολή» στις προσφυγικές ροές. Θεσμικά, ο ρόλος του είναι περιορισμένος, όμως οι αναφορές του Ζέμαν έχουν ιδιαίτερο βάρος στην τσεχική δημόσια σφαίρα.

Σε διοργάνωση στην οποία είχε προσκληθεί το βράδυ της Δευτέρας, ο Ζέμαν ρωτήθηκε τι μπορεί να γίνει με έναν πρωθυπουργό (τον Σόμποτκα) που κρατά «τόσο μετριοπαθή στάση στο προσφυγικό».

Η απάντηση του Ζέμαν ήταν η εξής: «Όπως για κάθε πολιτικό, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου, υπάρχει μόνο ένας δημοκρατικός τρόπος και θα γίνει σε έναν χρόνο [οι εκλογές]. Έπειτα, υπάρχει και ο μη δημοκρατικός τρόπος που λέγεται καλάζνικοφ».

Πολιτικοί από όλα τα κομματικά στρατόπεδα, και των Χριστιανοδημοκρατών, αντέδρασαν εντονότατα στις αναφορές του Ζέμαν.

Οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας καταδίκασαν σε κοινή τους δήλωση την αναφορά του προέδρου, λέγοντας πως «αποτελούν πλήγμα στον πολιτικό πολιτισμό και συμβάλλουν στην ενίσχυση της έντασης και του μίσους στην κοινωνία».

Ανάλογες ήταν οι καταδίκες και από βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, μεταξύ τους και κομματικών συντρόφων του Ζέμαν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σόμποτκα ανέφερε πως δεν θα αντιδράσει, θεωρώντας «ανάξια απάντησης» τα σχόλια, αλλά περιορίστηκε στο Twitter να πει ότι η Τσεχία «είναι πιθανότατα η μοναδική χώρα στην οποία καλεί ανοικτά σε δολοφονία του πρωθυπουργού».