Το κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο γέμισε ασφυκτικά. Ηταν άλλωστε μια ημέρα ξεχωριστή. Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τις 25 Ιανουαρίου 2015, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Μια πορεία που ξεκίνησε από τις εκλογές του 2012, οπότε και μέσα στα χαλάσματα που είχαν προκληθεί από τον σεισμό που προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνία τα Μνημόνια, αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση ο μικρός συνασπισμός κομμάτων της Αριστεράς. Από εκείνη την ημέρα έχουν αλλάξει πολλά, κάτι που ήταν φανερό και στα πρόσωπα όσων βρέθηκαν στην εκδήλωση. Η ελπίδα που γεννήθηκε για αλλαγή κατεύθυνσης και για καλύτερες ημέρες αντικαταστάθηκε από την αγωνία για το πού βαδίζουμε. Αν κάτι δεν μπορούσες να εντοπίσεις στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο ενθουσιασμός.

Αλλωστε, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου μεσολάβησαν πολλά. Μια επώδυνη συμφωνία-συμβιβασμός με τους εταίρους, ένα νέο Μνημόνιο, μια διάσπαση και ακόμα ένας εκλογικός θρίαμβος. Τα στελέχη της κομματικής βάσης που προσέγγιζαν τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, παρότι έδειχναν να κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, ρωτούσαν συνέχεια αν θα μπορέσει το κόμμα να φανεί αντάξιο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί.

Το Αγροτικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν τα κύρια θέματα που συζητούσαν οι παρευρισκόμενοι, ενώ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις κοινωνικές αντιδράσεις. Πάντως οι διοργανωτές προσπαθούσαν να ανεβάσουν το ηθικό με μηνύματα που εκφωνούνταν από τη μικροφωνική που είχε στηθεί, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί κόντρα στα συμφέροντα που την αντιμάχονται. Παρ’ όλα αυτά, τα πάντα άλλαξαν λίγα λεπτά μετά τις 19.30 όταν στη σάλα του γυμναστηρίου εμφανίστηκε, υπό τους ήχους του «Κάντο Χενεράλ», ο Αλέξης Τσίπρας που καταχειροκροτήθηκε. Εγινε σαφές πως όσο μαγκωμένα και αν είναι τα στελέχη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η ελπίδα για αυτούς υπάρχει ακόμη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.