Τα πρώτα της γενέθλια γιορτάζει σήμερα η κυβέρνηση, με μια πολιτική εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο, με σύνθημα «Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε». Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το κοινό μέτωπο που έχουν συγκροτήσει επαγγελματίες από διάφορους κλάδους – αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, δικηγόροι -, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό.

Στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών των 30 – όπως τελικά καταμετρήθηκαν – μπλόκων απ’ όλη τη χώρα, που μετείχαν στη σαββατιάτικη σύσκεψη των Τεμπών, ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωσή της ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης.

Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε και νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τότε, όπως ανέφερε, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να τους συναντήσει.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.Παράλληλα σκληραίνοντας τη στάση τους αποφάσισαν την Κυριακή και τη Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της ΠΑΘΕ με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. μέχρι της 2 μ.μ. αλλά και από τις 7 μέχρι τις 9μ.μ.

Σε δίωρους αποκλεισμούς του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν και την Κυριακή οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, με τα αγροτικά μηχανήματα να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Ριζίων – Καστανέων Ορεστιάδας. Ο αποκλεισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως και τη μία μετά το μεσημέρι αλλά και από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα.

Όσον αφορά στο τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποφάσισαν για σήμερα να μην υπάρξει κινητοποίηση λόγω των προγραμματισμένων δράσεων στην περιοχή για το μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα ενισχύουν το μπλόκο τους οι αγρότες στις Μικροθήβες. Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα καταφθάνουν από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου.

Στο μπλόκο των Μικροθηβών βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 650 τρακτέρ, παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου.

Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καστοριά και τη Φλώρινα αναμένεται εντός της ημέρας να κλείσουν το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα με την Αλβανία.