Σε θέση μάχης βρίσκεται η κυβέρνηση, εν όψει της εξέτασης του σχεδίου για το ασφαλιστικό στο Eurogroup. O Γ.Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση στο σχέδιο από τους δανειστές, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μείωση κύριων συντάξεων». Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, ωστόσο, ανέφερε ότι η Αθήνα «θα δώσει μάχη» για να προστατευθούν.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι η λογική των πιστωτών είναι να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, όμως έχουν δεχτεί την εθνική σύνταξη και τους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, τονίζοντας: «Δεν το διαπραγματευόμαστε».

Ωστόσο, δεν υπήρξε το ίδιο απόλυτος σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «θα δώσει μάχη» ώστε να προστατευθούν.

Χθες, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του έκανε αναφορά για ενδεχόμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων, παραπέμποντας τη διάσωσή τους μόνο στην αύξηση των εισφορών.

Αφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά και συντάξεις κάτω των 170 ευρώ, καθώς απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το αν εξαιρούνται αυτής της κατηγορίας οι συντάξεις από τις περικοπές.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενόψει του Eurogroup, αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι πολύ φιλόδοξες και θα συνιστούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Ταμείων.

Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις.