Δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος (bail in) διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε να αρθεί μέσα στην χρονιά ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, εάν υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στα σεντούκια». Ταυτόχρονα, ο κ.Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ήταν γνώστης των σεναρίων «εισβολής» στο Νομισματοκοπείο το περασμένο καλοκαίρι, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκάλυψε ότι πλέον βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στον Σκάι, ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση πράγματι βελτιώνει την κατάσταση και μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια ασφάλιση από το ΄18. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνει το Σχέδιο Κατρούγκαλου έως το 2018.

Οπως ανέφερε, «το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».

«Αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες. Ετσι σήμερα, και παρά τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό τους στο εθνικό εισόδημα υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι «εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «(…) Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο Πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια».

«Μικρότερες οι επιπτώσεις από ταcapital controls»

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές που εκτιμούσαν αρχικώς. Ετσι, ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο μείον 2,5%, φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα στο μηδέν και το μείον 0,5%.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές.

«Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω» είπε ο κ. Στουρνάρας.