Ενα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της αξιολόγησης από τους δανειστές φαίνεται να απέκτησε η κυβέρνηση μετά την απροσδόκητα θετική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού το 2015.
Τα προσωρινά στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι το 2015 έκλεισε με υπέρβαση εσόδων 1,9 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση σε σχέση με τον στόχο, εφόσον εξαιρεθούν τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες κρατών της ευρωζώνης και την ΕΚΤ (SNP's και ANFA's) τα οποία δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν το δωδεκάμηνο σε 51,406 δισ. ευρώ, με μια σειρά κωδικών εσόδων μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ να εμφανίζουν μεγάλη αύξηση των εισπράξεων. Επιμέρους τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις οχημάτων κατέγραψαν αύξηση 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 ενώ παράγοντες της αγοράς καυσίμων κάνουν λόγο για αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 40%, συμβάλλοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ο ετήσιος στόχος για τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του Δεκεμβρίου σε 49,491 δισ. ευρώ εξαιρουμένων των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων (μαζί με τα κέρδη αυτά ο στόχος ήταν 53,091 δισ. ευρώ) και έτσι η επίδοση των 51,406 δισ. ευρώ οδηγεί σε υπέρβαση της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ.
Παρότι είναι νωρίς για  να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πολύ πιθανό τα τελικά αποτελέσματα τα οποία θα βγουν τον Μάρτιο να οδηγήσουν σε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Για την τελική δημοσιονομική εικόνα του περυσινού προϋπολογισμού θα μετρήσουν εισπράξεις εσόδων του 2015 οι οποίες θα γίνουν το πρώτο δίμηνο του 2016 ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το κατά πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που προκύπτει με βάση τις ταμειακές ροές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από