«Η Ευρώπη σε κάποια θέματα πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του προς το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno.

«O Oμπάμα, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, τα τελευταία χρόνια έφερε και πάλι την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

«Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά συγχρόνως, υπάρχει κάτι που πρέπει να λεχθεί με σαφήνεια: τέλειωσε η περίοδος κατά την οποία η Ευρώπη έδινε μαθήματα στην Ιταλία και της έλεγε τι μάθημα να διαβάσει. Η Ιταλία είναι παρούσα και κάνει αισθητή την παρουσία της αυτή» ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι «ποτέ όσο σήμερα δεν ήταν τόσο σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ενιαία θέση» και πως «ο τρόπος με τον οποίο αυτό πρέπει να γίνει είναι εκείνος που η Ιταλία υπέδειξε από την πρώτη στιγμή: όχι στην δημαγωγία, αλλά όχι και στην απεριόριστη δήθεν καλοσύνη».

Κατά την άποψη του Ματέο Ρέντσι «όποιος λαθεύει πρέπει να πληρώνει τις συνέπειες».

Σε ό,τι αφορά το ποινικό αδίκημα της παράνομης μετανάστευσης, ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε: «Σύμφωνα με τους ειδήμονες δεν χρησιμεύει και δημιουργεί προβλήματα στα δικαστήρια, με υπερβολικό φόρτο εργασίας, αλλά είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας από μέρους των πολιτών και, κατά συνέπεια, την πορεία αυτή αλλαγής των κανόνων θα την ακολουθήσουμε όλοι μαζί χωρίς υπερβολική βιασύνη».