Πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν τον ανθυποψήφιό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κόβει πρώτος το νήμα των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας έβγαλαν οι γαλάζιες κάλπες.

Με καταμετρημένο το 70% της επικράτειας, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 51% έναντι 49% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οπως είπε στις 11.30 το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, έχει καταμετρηθεί το 50% των ψήφων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και ο κ.Τραγάκης, πάντως, συνεχάρη «τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει τάση για περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας καθώς ενσωματώνονται σταδιακά τα μεγάλα εκλογικά τμήματα της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η εξέλιξη δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέτρεψε τα προγνωστικά και είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον πατέρα του, επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο γραφείο του στην οδό Χαλκοκονδύλη, όπου τον περίμεναν δεκάδες φίλοι και ψηφοφόροι του, αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης που αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών είχε ταχθεί υπέρ του κ.Μητσοτάκη. Παρούσα και η σύζυγος του κ.Μητσοτάκη Μαρέβα και τα τρία τους παιδιά Σοφία, Κωνσταντίνος και Δάφνη, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ήδη τα συγχαρητήρια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τηλεφωνικά. Ο κ.Μεϊμαράκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ.Μητσοτάκη. Τον κ.Μητσοτάκη συνεχάρη τηλεφωνικά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Κώστας Καραμανλής. Με μια ιδιαίτερα θερμή δήλωση συνεχάρη τον αδελφό της για τη νίκη του, η κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρώτος, πάντως, που έσπευσε να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκ των διεκδικητών της ηγεσίας στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η διαδικασία

«Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ζήτησε από όλα τα εκλογικά τμήματα να κλείσουν οι κάλπες στην προκαθορισμένη ώρα, με εξαίρεση εκείνα στα οποία υπήρχαν ψηφοφόροι εντός του τμήματος. Αυτό ακριβώς και έγινε» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ.Μεϊμαράκης είχε λάβει ποσοστό39,8% και ο κ.Μητσοτάκης ποσοστό 28,5%.

Το πρωί πάντως ένα απρόοπτο σημάδεψε την εκλογική διαδικασία στη Ν.Φιλαδέλφεια. Ομάδα της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» εισέβαλε σε εκλογικό κέντρο της ΝΔ στη Ν.Φιλαδέλφεια και έβαψε με μπογιά τις κάλπες ενώ πέταξε κάτω το παραβάν. Η διαδικασία διακόπηκε για λίγη ώρα ωστόσο πλέον συνεχίζεται κανονικά.