Το νέφος έχει φέρει απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ στο Μιλάνο και η Ρώμη προχωρά σε σύστημα μονά-ζυγά για δύο ημέρες -ενώ η Βενετία βλέπει την στάθμη στα κανάλια της να πέφτει.

Αν και οι συνθήκες δεν είναι ακραίες, ο συνδυασμός έχει κάνει τους Ιταλούς να νιώθουν περίπου σε κατάσταση… κλιματικής έκτακτης ανάγκης, και την σκυτάλη παίρνουν οι πολιτικοί που ανεβάζουν αναλόγως τους τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση.

Τη Δευτέρα, από τις 10 μέχρι τις 4 απόγευμα τα ΙΧ εξορίζονται από το κέντρο του Μιλάνου ενώ σε περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων προχωρούν και άλλες 11 κοινότητες γύρω από την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συγκέντρωση σωματιδιών pm10 (με διάμετρο 10 μικρόμετρα) είχε μείνει μόνιμα πάνω από το όριο.

Παράλληλα, η Ρώμη ξεκινά σύστημα εκ περιτοπής κυκλοφορίας οχημάτων (η Δευτέρα ξεκινά μόνο με ζυγά). Πολιτική αντιπαράθεση είχε εξαρχής πυροδοτήσει η απόφαση, όταν τελικά οι δημοτικές αρχές υπαναχώρησαν από την αρχική τους πρόθεση για πλήρη απαγόρευση των ΙΧ.

Την ίδια στιγμή, στη Βενετία καταγράφεται ασυνήθιστα έντονη άμπωτη: Η στάθμη στα κανάλια βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (μεταξύ 50 και 70 μονάδων) του συνηθισμένου για την εποχή. Στη Γαληνότατη, όπου η κίνηση γίνεται είτε μόνο με τα πόδια είτε με σκάφη, αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετές δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Καθώς δεν προβλέπονται βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, η εικόνα στη λιμνοθάλασσα δεν αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Οι συνθήκες μπορεί να απέχουν αρκετά από εικόνες κλιματικής καταστροφής (για τη Βενετία μάλιστα, μπορεί να πρόκειται για ρεκόρ όμως όχι για πρωτοφανή κατάσταση), αλλά ο συνδυασμός τους και τα έκτακτα μέτρα επιτείνουν την αίσθηση έκτακτης ανάγκης. Αν ρίξει δε κανείς μία ματιά στους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων, όπου τα μέτρα για το νέφος κυριαρχούν, η χώρα μοιάζει σαν να βρισκόταν ένα στάδιο πριν το συναγερμό.

Την κατάσταση συμπληρώνουν οι τόνοι στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό. Από τότε που ανακοινώθηκε το μπλόκο στα αυτοκίνητα στο Μιλάνο, ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά επιτίθεται καθημερινά στην απόφαση ενώ ο επικεφαλής του κινήματος M5S Μπέπε Γκρίλο μίλησε για αύξηση θανάτων στην Ιταλία φέτος που συσχέτισε με «τον σιωπηρό εχθρό του νέφους», καταλήγοντας με την κατηγορία πως η πολιτική ηγεσία πως «πατά αδιάφορη πάνω στα πτώματα 68.000 Ιταλών».