Την ευκαιρία να γνωρίσουν πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών, αλλά και 250 διαφορετικά είδη μανιταριών που υπάρχουν στην περιοχή των Μετεώρων και της Πίνδου έχουν όσοι επισκέπτονται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα (http://meteoramuseum.gr). Το Μουσείο που συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας θεωρείται πρωτοποριακό για τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων ενώ είναι και ένα από τα ελάχιστα στον τομέα των μανιταριών.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο περίπου 1.100 τ.μ.: το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται περισσότερα από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και εκείνο των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περί τα 250 διαφορετικά είδη.

Η συλλογή με τα ζώα, όπως σημειώνεται από τους ανθρώπους του Μουσείου, «είναι εξαιρετικής ποιότητας αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης». Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον. Σε ό,τι αφορά τα μανιτάρια είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Εχουν κατασκευαστεί ένα ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ. Οπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου –πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία –ο εξαιρετικός τρόπος παρουσίασης το καθιστά ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά. Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο Μουσείο, όπου τα πάντα είναι στατικά. Στα συν του Μουσείου είναι βέβαια και η τοποθεσία του. Από τον χώρο του καφέ, ο επισκέπτης έχει θέα τους βράχους των Μετεώρων.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία και το πληροφοριακό υλικό του Μουσείου στηρίζονται στην επιστημονική γνώση, την οποία εγγυάται η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αθηνών που αποτελεί και τον επίσημο επιστημονικό του σύμβουλο.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ. Στόχος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών στην Καλαμπάκα είναι επίσης να αναδείξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την υψηλή διατροφική αξία των μανιταριών. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε στο πωλητήριό του υπάρχει μια σειρά μανιταριών μεταξύ των οποίων και τρούφα. Μέχρι πρόσφατα αυτά τα προϊόντα ήταν διαθέσιμα μόνο στο Μουσείο, όμως λόγω της ζήτησής τους μπορεί πλέον να τα βρει κανείς και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τους περίπου 50 κωδικούς που διαθέτει το Μουσείο, οι 10 αφορούν προϊόντα τρούφας, ενώ από τους υπόλοιπους 40, οι περίπου 10 αναφέρονται σε μανιτάρια καλλιέργειας και οι υπόλοιποι 30 σε άγρια μανιτάρια, τα οποία συλλέγονται από έμπειρους μανιταροσυλλέκτες κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου.

Πλούσιες είναι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου για μικρούς και μεγάλους. Διοργανώνει μανιταροδράσεις με σεμινάρια και μαθήματα μαγειρικής, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ομάδες παιδιών και σχολεία.