Ο ηγέτης του κόμματος Ciudadanos (Πολίτες), που κατέλαβε την τέταρτη θέση στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, επέμεινε την Δευτέρα ότι το κόμμα αυτό θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο Αλμπερτ Ριβέρα κάλεσε τους Σοσιαλιστές (PSOE) να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αποφασίσουν εάν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με μικρότερα κόμματα της αριστεράς.

Το PSOE, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει κάθε προσπάθεια του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κατέλαβε μεν την πρώτη θέση, αλλά όχι την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

«Τώρα επαφίεται στους άλλους να κάνουν κίνηση», είπε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επιμένοντας πως το κόμμα του θα προτιμούσε να απόσχει και να επιτρέψει στο PP να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, παρά να συμβάλει η Ισπανία να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.