Η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ξεκίνησε την εφαρμογή τολμηρού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας που έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού. Δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμά τη σημασία της κίνησης αυτής, όχι μόνο για την Αργεντινή αλλά και για άλλες χώρες των οποίων οι ηγέτες παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα.

Οι κυβερνήσεις που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση έχουν πέντε βασικές επιλογές για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά αποθέματα και τον πλούτο που συσσωρεύτηκε όταν η οικονομία πήγαινε καλύτερα. Να δανειστούν από ξένους και εγχώριους πιστωτές. Να μειώσουν απευθείας τις δαπάνες του δημόσιου τομέα. Να αυξήσουν τα έσοδα μέσω υψηλότερης φορολογίας. Να προχωρήσουν σε προσαρμογές σε όλη την οικονομία, το εμπόριο και τις συναλλαγές με άλλες χώρες.

Ο Μάκρι πήρε την τολμηρή απόφαση να απελευθερώσει την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. Για να ανακάμψει η οικονομία της Αργεντινής με τρόπο συνολικό που θα διαρκέσει, η κυβέρνηση του Μάκρι πρέπει τώρα να δράσει για να προσελκύσει σημαντική διεθνή οικονομική βοήθεια, να δημιουργήσει επιπλέον πόρους στο εσωτερικό της χώρας και να εφαρμόσει ακόμη πιο βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν αυτά γίνουν, η τολμηρή οικονομική πολιτική της Αργεντινής θα γίνει μοντέλο και για άλλες χώρες τώρα και στο μέλλον. Εάν όμως η προσέγγιση αυτή αποτύχει –είτε λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή της είτε λόγω αντιδράσεων του κόσμου -, τότε άλλες χώρες θα διστάσουν ακόμη πιο πολύ να άρουν τους ελέγχους των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών και να απελευθερώσουν τα εθνικά τους νομίσματα.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.