Ο κόσμος θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα από 15 τρισ. ευρώ (16 τρισ. δολάρια) για τα επόμενα 15 χρόνια, ώστε να έχει κάποια πιθανότητα να ανταποκριθεί στους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που ανακοινώθηκε στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο.

Το τεράστιο μέγεθος του εγχειρήματος άρχισε να αναδύεται καθώς αναλυτές επιχειρούν να μεταφράσουν σε χρήματα αυτούς τους νέους παγκόσμιους στόχους για την μείωση των εκπομπών που ρυπαίνουν τον πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνες από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, θα πρέπει να βρεθούν περί τα 15 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030, προκειμένου να ανταποκριθούν οι 175 χώρες στις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν για την αντικατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε άνθρακα ή φυσικό αέριο από καθαρές πηγές, όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια.

Ενα σημαντικό μέρος θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μείωση της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, για παράδειγμα μέσω πιο αποτελεσματικών συσκευών και διαδικασιών βιομηχανικής παραγωγής.

Εκτός από τις υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών από περισσότερες από σχεδόν το σύνολο των χωρών του ΟΗΕ, η συμφωνία του κλίματος περιλαμβάνει τον φιλόδοξο νέο στόχο να μην αυξηθεί μέχρι το 2100 η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου – αντί για 2 βαθμούς που ήταν ο αρχικός στόχος – σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για την αποτελεσματική εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα.

Για να εφαρμοστούν οι στόχοι της συμφωνίας, αναλυτές λένε ότι είναι απαραίτητη μια ευρεία, δύσκολη και δαπανηρή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.