«Αφήστε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της». Αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη από το βήμα της 31ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την εκτελεστική εξουσία.

Εκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση, απηύθυνε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των Εισαγγελέων.

Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου μιλώντας για τελευταία φορά στους συναδέλφους της, αφού τον Ιούνιο του 2016 αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα,αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε επικαλούμενη εμπειρία ετών για τους τρόπους που κατά καιρούς επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν μερικές από τις αναφορές της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως παραδείγματα παρεμβάσεων.

Επικαλέστηκε μάλιστα αποφάσεις του Αρείου Πάγου επί των ημερών του αείμνηστου Στέφανου Ματθία στις οποίες προ ετών ανώτατοι δικαστές αναγνώριζαν ότι η επιδοκιμασία ή η αποδοκιμασία των δικαστικών λειτουργών ενέχει επέμβασης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ομως, όπως τόνισε η κυρία Κουτζαμάνη τέτοιες προσπάθειες παρέμβασής θα μείνουν ατελέσφορες καθώς «αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. (αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου).

Στο τέλος της τοποθέτησης της μάλιστα η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους συναδέλφους της,οι οποίοι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την επευφημούσαν φωνάζοντας «μπράβο κυρία εισαγγελέα».

Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας

Για το ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».

Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Πρόσθεσε δε απαντώντας στις αιτιάσεις του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί «δικαστικών πραξικοπημάτων», ανέφερε ότι « ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Ο Χαρ. Αθανασίου

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Χαρ. Αθανασδίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων ενώ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους «πραξικοπηματίες».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 31η Τακτική Γενική

Συνέλευση που συγκλήθηκε την 13-12-2015, στην Αίθουσα Τελετών του

Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ

Επιβεβαιώνουν ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί καίριο πυλώνα σταθερότητας, σεμια συγκυρία ανασφάλειας και πολυεπίπεδης κρίσης.

Καταγράφουν, εν τούτοις, την τρέχουσα κατάσταση στην απονομή τηςΠοινικής Δικαιοσύνης, με έμφαση ιδίως :

(i) στη στασιμότητα πουδιαπιστώνεται, όσον αφορά στην ορθολογική διαχείριση του ΣυστήματοςΠοινικής Δικαιοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας,

(ii) στην πληθωρική καιμη συστηματική ποινική νομοθέτηση, με τρόπο που –ενίοτε- γεννά τηνεντύπωση εξυπηρέτησης σκοπών ξένων προς την καλή απονομή τηςΔικαιοσύνης και που, εν τέλει, άγει σε ανασφάλεια Δικαίου,

(iii) στησυνεχιζόμενη υποβάθμιση των υποδομών και στην απίσχναση του ανθρώπινου

δυναμικού των δικαστικών μονάδων,

(iv) στην αδράνεια της Πολιτείας ναεφαρμόσει –ή να εφαρμόσει πλήρως- δικαστικές αποφάσεις που αφορούν

στους δικαστικούς λειτουργούς, μετά πάροδο αδικαιολόγητα μεγάλουχρονικού διαστήματος,

Εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο επανειλημμένων,ατεκμηρίωτων και αόριστων δημόσιων δηλώσεων φορέων της εκτελεστικήςλειτουργίας, οι οποίες δημιουργούν την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη, είτε

δεν λειτουργεί στο καθεστώς νομιμότητας και αυτονομίας που τηςεπιφυλάσσει το Σύνταγμα ή ότι δεν λειτουργούσε έτσι, μέχρι πρόσφατα.

Εφιστούν την προσοχή των φορέων εκείνων –ανεξάρτητα από το πόσο υψηλόαξίωμα εκπροσωπούν- στο ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, ενεργούναποκλειστικά σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, κατά πάνταανεξάρτητοι και, ως εκ τούτου, δημόσιες δηλώσεις που υπαινίσσονται ήθεωρούν δεδομένα τα αντίθετα, επιβάλλεται να είναι απολύτωςτεκμηριωμένες, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στοκοινωνικό σύνολο και να μην αποδομείται το κύρος της Δικαιοσύνης, γιατην εξυπηρέτηση σκοπών ξένων προς το έργο της.

Σημειώνουν, δε, ότιυποχρέωση της Δικαιοσύνης είναι η διερεύνηση της βασιμότητας τέτοιωνυπαινιγμών.

Αξιολογούν ως αδικαιολόγητη την εμμονή δημόσιων φορέων και φορέων τηςενημέρωσης να ερμηνεύουν εσφαλμένα την πάγια θέση των δικαστικώνλειτουργών, περί μη νομιμότητας και σκοπιμότητας δημοσιοποίησηςπροσωπικών στοιχείων των Δηλώσεων Περιουσιακής τους Κατάστασης, πουθέτουν σε διακινδύνευση την ασφάλειά τους.

Καλούν τη Πολιτεία νααντιληφθεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο, ούτεεξυπηρετούν τον έλεγχο της προέλευσης των περιουσιακών στοιχείων τωνδικαστικών λειτουργών (ο οποίος ούτως ή άλλως διενεργείται κατά τονόμο), δεδομένου ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, -μη εκλεγόμενοι από τοεκλογικό σώμα, αλλά όντας ισόβιοι δημόσιοι λειτουργοί- δεν εμπίπτουνστην αυτή κατηγορία με τους φορείς των λοιπών πολιτειακών λειτουργιώνκαι, συνακόλουθα, στις αυτές διατυπώσεις δημοσιοποίησης των εν λόγωστοιχείων.

Ζητούν την απόσυρση της διάταξης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, με τηνοποία τροποποιείται το άρθρο 99 § 1 Ν 1756/1988 και επεκτείνεται στουςΠροέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων η αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικής

δίωξης όλων των δικαστικών λειτουργών των κατώτερων Δικαστηρίων,δεδομένου ότι αυτό αλλοιώνει το σχήμα του πειθαρχικού ελέγχου όπωςίσχυε από τη θέσπιση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης

Δικαστικών Λειτουργών και καταργεί την αρχή της αυτοτέλειας μεταξύτων οργάνων που ασκούν την πειθαρχική αφ’ενός και τη δικαστικήεξουσία, αφ’ ετέρου.

Ζητούν την άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση των Εισαγγελιών και τωνΔικαστηρίων των παραμεθόριων περιοχών που αντιμετωπίζουν τιςανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με δικαστικούςλειτουργούς και γραμματείς.

Eκφράζουν την ανησυχία τους για τη μακρά αδιαφορία της εκτελεστικήςεξουσίας να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα αιτήματα της Δικαιοσύνης και τηδυσάρεστη κατάσταση στην οποία άγονται οι λειτουργοί της, ναεπαναφέρουν τα αυτά –διαχρονικώς ανεπίλυτα- προβλήματα στους εκάστοτεφορείς της εκτελεστικής εξουσίας.

Καλούν την Πολιτεία να εγκύψει άμεσα με το ενδιαφέρον που προσήκει σεμια από τις τρεις πολιτειακές λειτουργίες, στα αιτήματα και τιςεπισημάνσεις των δικαστικών λειτουργών.

Υπογραμμίζουν την υπεύθυνη θέση του Εισαγγελέα, ως φορέα ανεξάρτητηςΠολιτειακής Λειτουργίας και εγγυητή της τήρησης του νόμου, σε έναπεριβάλλον συνεχιζόμενης, πολυεπίπεδης κρίσης.

Διακηρύσσουν ότι, παρά τη μη λειτουργική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οιΕισαγγελείς επιτελούν το έργο τους με παρρησία, υψηλό φρόνημα καιπροσήλωση στο Σύνταγμα και το νόμο.

Εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει όλες τις αναγκαίεςδράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των αιτημάτων του Κλάδου.

Με εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος O Γεν.

Γραμματέας

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας Δημήτριος

Ζημιανίτης

Αντεισαγγελέας Εφετών Εισαγγελέας Πρωτοδικών