Η γερμανίδα Καγκελάριος υπερασπίσθηκε την άρνησή της να κλείσει τα γερμανικά σύνορα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τη συρροή των προσφύγων.

Σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως εργάζεται για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία, «αλλά είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των προσφύγων μπορεί να επιλυθεί στα γερμανο-αυστριακά σύνορα. Οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων δεν μπορεί να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία», δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Σύμφωνα με την ίδια, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν είναι δυνατό να μπουν σε ένα κανάλι παρά μόνο με μια καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μια αυξημένη συνεργασία με την Τουρκία, απ’ όπου οι περισσότεροι από τους Σύρους που διαφεύγουν από τον πόλεμο παίρνουν τον δρόμο προς την Ευρώπη.

«Όλοι εκτιμάμε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Και καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν την έχει ανάγκη όσο η Γερμανία. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροχρόνια παρά μόνο αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι προστατευμένα», σημείωσε.

Την ώρα που φωνές στην Ευρώπη και το κόμμα της θεωρούν ότι η πολιτική υποδοχής που εφάρμοσε προκάλεσε τη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, η καγκελάριος επανέλαβε ότι είναι αδύνατο να περιορίσει κανείς τεχνητά τις αφίξεις μεταναστών. «Αν ως καγκελάριος έθετα ένα όριο (στον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν κάθε χρόνο) και αυτό το όριο δεν γινόταν σεβαστό επειδή έρχονταν περισσότεροι άνθρωποι, τότε δεν θα είχα τηρήσει μια υπόσχεση και τα προβλήματα θα γίνονταν μεγαλύτερα και όχι μικρότερα», υπογράμμισε.