Είχε περάσει το μεσημέρι, αλλά το κρύο ήταν τσουχτερό και μια ψιλή βροχή, σχεδόν χιονόνερο, είχε μουσκέψει τους δρόμους της Παλαιάς Πεντέλης. Μέσα στο μουντό σκηνικό, μερικές δεκάδες δημοτών περίμεναν τον Απόστολο Τζιτζικώστα μπροστά από το δημαρχείο, για μια συνάντηση γνωριμίας πριν από το εκλογικό ραντεβού της 20ής Δεκεμβρίου. Ο περιφερειάρχης παρουσίασε τα βασικά σημεία της δικής του καμπάνιας, άνοιξε συζήτηση μαζί τους και μια ώρα αργότερα αποχώρησε από την περιοχή με τη βεβαιότητα ότι είχε ζεστάνει την παγωμένη ατμόσφαιρα.

Ηταν φανερό ότι δεν έχουμε μια εκστρατεία για τα μεγάλα πλήθη –σχεδόν όλες οι καμπάνιες των διεκδικητών της γαλάζιας ηγεσίας συνοδεύονται από στοιχεία και μιας προσωπικής αναζήτησης από τους υποψηφίους και τον κόσμο. Οι συγκεντρωμένοι στο Δημαρχείο της Πεντέλης δεν ξεπερνούσαν τους 100, αλλά στο επιτελείο Τζιτζικώστα έδειχναν ευχαριστημένοι. Για τα δεδομένα της εποχής και την κούραση της γαλάζιας βάσης, η συνάντηση κύλησε όπως είχε σχεδιαστεί.

Ο περιφερειάρχης, άλλωστε, είχε μόλις ολοκληρώσει μια αντίστοιχη συνάντηση στα Μελίσσια, ακολούθησαν επαφές με κομματικά μέλη και οπαδούς στη Δυτική Αθήνα, ενώ η ημέρα έκλεισε με ομιλία σε απόστρατους σε κεντρικό ξενοδοχείο. Το ζητούμενο για τον Τζιτζικώστα δεν είναι μόνο να συναντηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους προλαβαίνει έως την επόμενη Κυριακή, αλλά και να ψυχογραφήσει τους οιονεί ψηφοφόρους του και να ενεργοποιήσει μια αποκαρδιωμένη κομματική βάση, ώστε να φθάσει στην κάλπη.

Η Πεντέλη ήταν ακόμη ένας σταθμός μιας μαραθώνιας πορείας στο Λεκανοπέδιο, όπου η αύξηση της διεισδυτικότητας του περιφερειάρχη αποτελεί ένα κρίσιμο και μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο. Το κοινό –γαλάζιοι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της τοπικής κομματικής οργάνωσης και ορισμένοι που κινητοποιήθηκαν από τον πρώην υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος είναι κάτοικος της περιοχής –παρακολούθησε χωρίς παρεμβάσεις το πολιτικό σχέδιο Τζιτζικώστα και μια σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά είχε πολλά ερωτήματα.

Εχει ενδιαφέρον ότι τα περισσότερα αφορούσαν την εσωτερική κομματική κατάσταση και συνοδεύονταν από ένα αίτημα αυτοκριτικής για τα γαλάζια κυβερνητικά πεπραγμένα. Σε αυστηρό τόνο, ένας δημοτικός σύμβουλος ρώτησε για τους «κουμπάρους» του Καραμανλή και τους «Καλαματιανούς» του Σαμαρά –για πάρει την απάντηση ότι «όλα αυτά τελειώνουν στις 21 Δεκεμβρίου».

Πολλά ερωτήματα που ανέκυπταν από τις συζητήσεις στις πίσω σειρές δεν υποβλήθηκαν ποτέ στον Τζιτζικώστα –είτε επειδή κανένας από το ακροατήριο δεν πήρε την πρωτοβουλία να τα θέσει είτε γιατί φοβήθηκε μήπως θεωρηθούν εμπρηστικά. Σε έναν βαθμό, ωστόσο, τα ερωτήματα καθοδήγησαν και τη συζήτηση που είχαν «ΤΑ ΝΕΑ» με τον περιφερειάρχη, όταν ευχαρίστησε διά χειραψίας και τον τελευταίο από το ακροατήριο.

Αρκεί η επίκληση ενός κομματικού πατριωτισμού για να εμφανιστεί ξανά στην κάλπη μια αγανακτισμένη κομματική βάση;

Εχετε δίκιο, υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει ένα αίσθημα ταπείνωσης από το φιάσκο που ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη ΝΔ, αλλά και για τη χώρα που χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά εγώ, ξέρετε, εμπιστεύομαι τον κόσμο αυτής της παράταξης γιατί τον γνωρίζω καλά. Αγαπάει αυτόν τον χώρο, τον πονάει, δεν ψηφίζει για ρουσφέτια και προσωπικό όφελος. Ταυτόχρονα είναι άνθρωποι που απαιτούν, έχουν κριτικό λόγο και αυστηρές απαιτήσεις. Θέλουν να έχουν λόγο, όχι μόνο στην επιλογή του πρόεδρου αλλά και στις στρατηγικές επιλογές του κόμματος. Αυτήν τη θέλησή τους υπερασπίζομαι, ένα τέτοιο κόμμα επιθυμώ και γι’ αυτό πιστεύω ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι υψηλή.

Από μία οπτική, πάντως, η αναβολή των εκλογών δεν σας φέρνει σε μειονεκτική θέση. Τουλάχιστον σας δίνει περισσότερο χρόνο για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά σας σε εθνικό επίπεδο και να προετοιμαστείτε καλύτερα. Το εισπράττετε αυτό;

Μπορεί να έχετε δίκιο, δεν το έχω σκεφθεί, αλλά ακόμη κι έτσι δεν μου ταιριάζει αυτή η οπτική. Το πλήγμα ήταν μεγάλο για τη ΝΔ, οπότε ποιος κέρδισε και τι δεν αφορά νομίζω κανέναν και πάντως δεν αφορά εμένα.

Το κλειδί της αναμέτρησης βρίσκεται στο… κράτος των Αθηνών;

Η εκλογή του νέου προέδρου θα κριθεί σε όλη την Ελλάδα. Και το ρεύμα ανανέωσης και αλλαγής είναι κυρίαρχο και στην Αθήνα.

Υπάρχει κίνδυνος να διαχωριστεί στις 20 Δεκεμβρίου η Ελλάδα στα δύο; Δεν αποκλείεται άλλον αρχηγό να θέλουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ από τη Λαμία και πάνω και άλλον νοτιότερα.

Μη φοβάστε. Η ΝΔ δεν θα χωριστεί ούτε σε Βόρειους και Νότιους ούτε σε νέους και παλιούς ούτε σε πρωτευουσιάνους και επαρχιώτες. Θα ενωθεί, και μάλιστα αν κρίνω από τον τρόπο που έζησα από κοντά όλο αυτό το διάστημα τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα θα ενωθεί δυναμικά και με μεγάλη διάθεση για αλλαγή και νέα σελίδα.

Τα προβλήματα είναι κοινά σε Βορρά και Νότο; Τι λέτε στη Θεσσαλονίκη που δεν λέτε στην Αθήνα;

Ζούμε σε μια εποχή κρίσης, έκτου χρόνου κρίσης. Τα μεγάλα προβλήματα είναι κοινά και τα επιμέρους είναι ανάλογα με την κοινωνική, επαγγελματική ομάδα ή την περιοχή. Τι φαντάζεστε; Οτι η ανεργία των νέων είναι αλλιώτικη στην Πελοπόννησο απ’ ό,τι στην Ηπειρο; Οτι οι φόροι είναι διαφορετικοί; Φυσικά οι ιδιαιτερότητες υπάρχουν σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια, όπως και οι πρακτικές λύσεις στα προβλήματα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, αλλά τα μεγάλα είναι ίδια. Γι’ αυτό και μιλάω για ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας που θα προκύψει από μια νέα, μεγάλη κοινωνική συμφωνία, που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από την κρίση και να μπούμε σε μια πορεία προόδου για όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες.

Είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθεί η χώρα και από τις παθογένειές της και από τα δεσμά των Μνημονίων. Οπότε μην ψάχνετε διαφορές πολιτικού λόγου. Το μόνο διαφορετικό που λέω στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη είναι την μπουγάτσα με τυρί… τυρόπιτα!

Η κομματική ενότητα είναι ένα από τα ζητούμενα για τα μέλη της ΝΔ. Στη σύναξη της Πεντέλης δεν έθιξαν το ζήτημα μόνο στον περιφερειάρχη, το συζητούσαν με το επιτελείο του, όπως και στα περισσότερα πηγαδάκια –φαίνεται να υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στη γαλάζια βάση, που δεν περιορίστηκε στο Δημαρχείο της Πεντέλης. Και είναι εξίσου προφανές ότι η υποψηφιότητα του εξωκοινοβουλευτικού περιφερειάρχη έχει δώσει τροφή σε φήμες και σενάρια.

Αυτή την εσωκομματική συζήτηση για την κομματική συνοχή και τη φημολογία περί της δημιουργίας μιας «Λέγκας του Βορρά», πώς την αντιμετωπίζετε;

Οποιος δεν μπορεί να δημιουργήσει την ελπίδα προκαλεί τον φόβο. Νομίζω ότι αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση υπερβολικές ανησυχίες ή, τις περισσότερες φορές, προβοκατόρικες κινδυνολογίες. Τα περί «Λέγκας του Βορρά» πάντως είναι σίγουρα το δεύτερο! Γενικά όμως είναι αδιανόητο να τολμήσει κανείς να διασπάσει τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ανακόψει –και μάλιστα σύντομα αν ανακάμψει, αλλάζοντας ριζικά –την πορεία αυτής της ανερμάτιστης ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Ποιος θα διανοηθεί να το κάνει; Ποιος θα επιχειρήσει να ρίξει τη μισή κοινωνία στα πολιτικά τάρταρα με τέτοιες τυχοδιωκτικές ή ύποπτες κινήσεις; Είμαι βέβαιος πως όποιος και να είναι αύριο πρόεδρος, κανείς δεν θα αγγίξει την ενότητα της παράταξης. Την εγγυόμαστε όλοι και πάνω απ’ όλα ο κόσμος μας.

Συνεπώς, το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης και μιας σύμπλευσης με την κυβέρνηση Τσίπρα έχει κλείσει από την πλευρά σας ή βάζετε τους δικούς σας όρους;

Με την κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα σύμπλευσης από τη δική μου πλευρά. Οχι γιατί είμαι άνθρωπος των συγκρούσεων και των εντάσεων, το αντίθετο. Αλλά είναι ο κ. Τσίπρας και μάλιστα με προκλητικό τρόπο και μεθόδους. Με μια καταστροφική πολιτική, τις οδυνηρές συνέπειες της οποίας βιώνουν όλοι οι Ελληνες. Ενας Πρωθυπουργός που υποτίθεται ότι επιδιώκει εθνική συναίνεση και συνεννόηση, κορυφαία μάλιστα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και μετά παριστάνει τον βεδουίνο αποκαλώντας «σκυλιά» όσους δεν προσκυνάνε το επικίνδυνο για τον τόπο κυβερνητικό «καραβάνι» του.

Η επανεκκίνηση της ΝΔ τι περιλαμβάνει;

Από την πρώτη ημέρα θα αρχίσουν οι αλλαγές στο κόμμα και από την πρώτη εβδομάδα θα συγκροτηθεί μια «σκιώδης κυβέρνηση» ώστε να υπάρχει άμεσα μια ανασυγκρότηση σε επίπεδο θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Συνέδριο θα γίνει την άνοιξη και εκεί θα δείτε να ξεδιπλώνεται πια η λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος θέσεων, προτάσεων και ανοιχτών θυρών, διαλόγου, σύνθεσης και ανανέωσης.
Γιατί η ανάγκη για αλλαγή και μια νέα αρχή στο κόμμα περνά από εσάς και όχι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αδωνη Γεωργιάδη;

Οσο και να σας φανεί περίεργο, δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ και μόνον εγώ μπορώ να φέρω την αλλαγή, να κάνω τη νέα αρχή. Λέω απλώς αυτό που πιστεύω βαθιά μέσα μου και αυτό που κουβαλώ ως πολιτική εμπειρία: Θέλω να φέρω πίσω στη ΝΔ τη δυναμική που έχασε σταδιακά. Θέλω να γίνει ξανά το μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα που πήρε τις ιστορικά σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Και ναι, πιστεύω ότι μπορώ να το πετύχω γιατί βάζω σαν πρώτη προτεραιότητα την επανασύνδεσή μας με την κοινωνία, κάτι που έκανα ήδη πολιτικά στην Περιφέρεια και οι πολίτες το επικρότησαν σε ποσοστό 71%. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την κοινωνική υποστήριξη.

Το ερώτημα διατυπώθηκε ψιθυριστά και στην Πεντέλη, χωρίς απάντηση με ονοματεπώνυμο. Αναγκαστικά, επανήλθαμε:

Εάν κερδίσετε στις εκλογές, ποιος θα είναι ο «άνθρωπος του προέδρου» στη Βουλή;

Το μοντέλο «οι άνθρωποι του προέδρου» ανήκει στο παρελθόν, τουλάχιστον για εμένα. Αυτό ακριβώς θέλω να αλλάξω. Μιλώ για μια νέα συλλογικότητα, μακριά από κλειστούς μηχανισμούς.

Από την άλλη, εάν χαθεί η μάχη της ηγεσίας, την επόμενη ημέρα πώς θα κινηθείτε; Η υποψηφιότητα ποια προίκα αφήνει για το μέλλον;

Δεν θα χαθεί η μάχη της ηγεσίας. Οχι γιατί έτσι είθισται να λέει κάθε υποψήφιος, αλλά διότι είναι τόσο μεγάλη και τόσο πραγματική η ανάγκη του κόσμου να γίνει ξανά μεγάλη και πραγματικά ισχυρή η ΝΔ που δεν μπορεί παρά να εκφραστεί στην κάλπη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς.