Επιμήκυνση των δανείων στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα, «ταβάνι» στα επιτόκια, αλλά και σύνδεση των ετήσιων πληρωμών με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, προβλέπει έγγραφο που ετοίμασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σχετικά με τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το έγγραφο, που ετοιμάστηκε τον Αύγουστο και αποκαλύπτει η «Wall Street Journal», ουσιαστικά αποκρυσταλλώνει την στρατηγική των ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και εκμηδενίζει τα περιθώρια κουρέματος.

Αντίθετα, το έγγραφο του ESM εστιάζει σε τρεις πιθανές οδούς ελάφρυνσης του βάρους: Την επιμήκυνση κάποιων δανείων, τη σύνδεση ορισμένων πληρωμών με το ΑΕΠ, την επιβολή ορίων στα επιτόκια ή την παροχή περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές.

Συγκεκριμένα, ο ESM προτείνει οριοθέτηση των προγραμματισμένων πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ για τη δεκαετία 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Το εναπομείναν χρέος στην συνέχεια θα διαιρεθεί σε ίσα μέρη και η αποπληρωμή του θα αρχίσει το 2044.

Επίσης, συστήνει την επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές ορισμένων τόκων – που κανονικά λήγει το 2022 – για μία ακόμα δεκαετία. Τα χρέη που θα απομείνουν από τη μεταφορά θα αποπληρωθούν σε ίσες δόσεις από το 2044.

Αλλάζουν τη μέθοδο αξιολόγησης

Επιπλέον, το έγγραφο επιβεβαιώνει την απόφαση των εταίρων να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αξιολογούν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πλέον, αντί να ασχολούνται με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, θέτουν ως κριτήριο το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, το οποίο θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 15% της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτή η σύνδεση ουσιαστικά συνδέει το μέγεθος των ετήσιων τόκων που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας με την πορεία του ΑΕΠ, αφού όσο πιο μικρή είναι η οικονομική δραστηριότητα τόσο πιο μικρό θα είναι και το 15% σε απόλυτές τιμές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ESM εντοπίζει την περίοδο 2023-43 ως την πιο προβληματική, καθώς κατά διαστήματα το ετήσιο βάρος πληρωμών μπορεί να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ. Για τον λόγο αυτόν, προτείνει ακριβώς τη σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την WSJ, το έγγραφο διανεμήθηκε μεν στους θεσμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ), αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει εξεταστεί σε επίπεδο Eurogroup.