Κατηγορίες για «συνωμοσία με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας» αντιμετωπίζουν ένας 20χρονος και ένας 15χρονος που συνελήφθησαν στο Σίδνεϊ, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής έρευνας που διεξάγεται για ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον κυβερνητικού κτιρίου, ενώ κρατούνται ακόμα τρία άτομα. Τον περασμένο Δεκέμβρη συνελήφθησαν 15 άτομα στην Αυστραλία, στο πλαίσιο των ερευνών αυτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία «έγγραφα που κατασχέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 στο Σίδνεϊ αναφέρονταν σαφώς σε ένα σχέδιο που είχε ως στόχο ένα κυβερνητικό κτίριο» και αναφέρει ότι «η ανάλυση των εγγράφων αυτών, η φυσική και ηλεκτρονική επιτήρηση μας επέστρεψαν να ανακαλύψουμε τη συνωμοσία που είχε εξυφανθεί από πέντε άτομα που εμπλέκονται σε αυτά τα έγγραφα».

Η Αυστραλία, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιθέσεων από μεμονωμένα άτομα, τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχύσει το επίπεδο συναγερμού, έχει εγκρίνει μια νέα νομοθεσία στον τομέα της ασφάλειας και έχει διεξαγάγει σειρά αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους αποτράπηκαν έξι επιθέσεις στη χώρα.