Την επομένη της πρώτης εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι πέραν των συμβατικών κεφαλών οι νέοι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν να εξοπλιστούν και με πυρηνικές κεφαλές -για να προσθέσει πως «ελπίζει ότι αυτό δεν θα χρειαστεί να γίνει ποτέ»…

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε την Τετάρτη στο Κρεμλίνο από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για την πορεία των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος και συγκεκριμένα την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από το υποβρύχιο «Ροστόφ-ον-Ντον» στην ανατολική Μεσόγειο.

Και εκεί ήλθε η δήλωση Πούτιν πως «ελπίζει» ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα κατά των «τρομοκρατών», όπως μεταδίδει το δίκτυο Russia Today.

«Πρέπει να αναλύσουμε ο,τιδήποτε συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, πώς λειτουργούν τα όπλα. Τα Kalibrs [πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από τη θάλασσα] και KH-101 [πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από τον αέρα] έχουν αποδειχθεί σύγχρονοι και εξαιρετικά αποτελεσματικοί, και τώρα το γνωρίζουμε σίγουρα -[είναι] όπλα ακριβείας που μπορούν να φέρουν τόσο συμβατικές, όσο και ειδικές κεφαλές, που είναι πυρηνικές» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο στη μάχη με τρομοκράτες και, ελπίζω, δεν θα χρειαστεί ποτέ» συνέχισε.

Την Τρίτη εκτοξεύτηκαν από το υποβρύχιο «Ροστόφ-ον-Ντον» πύραυλοι κρουζ Kalibr-PL κατά υποδομών των τζιχαντιστών κοντά στη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους. Οι πύραυλοι Kalibr και ΚΗ-101 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία που ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι βομβαρδιστικά TU-22 έλαβαν επίσης μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις και ότι καταστράφηκαν αποθήκη όπλων και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ISIS. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ενημερώθηκαν πριν τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών.