Τα πρώτα οχήματα που ξεκίνησαν από την Ειδομένη το πρωί της Τετάρτης έφτασαν στο Παλαιό Φάληρο και πολλοί από τους μετανάστες αποβιβάστηκαν και έφυγαν τρέχοντας. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα βρουν άλλο τρόπο μετακίνησης για να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 2.300 μετανάστες διάφορων εθνικοτήτων επιβιβάστηκαν σε 45 λεωφορεία, προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο του ταε κβον ντο στο Π. Φάληρο και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Οι πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα μετά την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη, που ξεκίνησε το πρωί και διήρκεσε 10 ώρες.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ, «προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από ενδεχόμενες προκλήσεις και εντάσεις ή απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία προσήγαγε δύο δημοσιογράφους και δυο φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό των προσφύγων και αφού έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μετά το τέλος της επιχείρησης η παρουσία τους στον καταυλισμό επιτράπηκε και πάλι, μαζί με εθελοντές και μέλη ΜΚΟ, που εισήλθαν για να ξαναστήσουν τις εγκαταστάσεις.

Η εικόνα που αντίκρυσαν ήταν σκηνές που εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά, παιχνίδια πεταμένα, παπούτσια, τρόφιμα μισοφαγωμένα και απόλυτη ησυχία.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε και πάλι η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές απελευθερώθηκαν, για να επιτραπεί ξανά η διέλευση αμαξοστοιχιών που είχαν μπλοκάρει τις τελευταίες μέρες στα σύνορα. Περιμετρικά τους, παρέμεναν μόνο οι άδειες σκηνές, ενώ συνεργεία του δήμου Παιονίας καθάριζαν από τα σκουπίδια όλο τον καταυλισμό.

Καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ

Τις προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Η ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πάντα την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν προσπάθεια περιορισμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθεροτυπίας.

Ανακοίνωση της Ενωσης Φωτορεπόρτερ

Στην ανακοίνωση η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σημειώνει με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία μαρτύρων στη «φιλανθρωπική της δράση». Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, η ΕΦΕ υπογραμμίζει:

«Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνοντας αιχμές για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.

H απομάκρυνση των δημοσιογράφων από τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη έγινε για λόγους ασφαλείας και όχι γιατί υπήρχε πρόθεση απόκρυψης γεγονότων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τόσκας απαντώντας σε σχετικές καταγγελίες της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) επισήμανε ότι σε μια τέτοιου είδους επιχείρηση δεν μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να είναι στα «πόδια» των αστυνομικών, ενώ για την απομάκρυνση και αποκλεισμό τους σε αρκετά μακρινή απόσταση σημείωσε ότι εάν έπρεπε να είναι ίσως στα 100 μέτρα, και δεν ήταν, κακώς έγινε. Πρόσθεσε ότι λανθασμένες ενέργειες μπορεί να έγιναν στο επικοινωνιακό κομμάτι αλλά αυτό δεν επισκιάζει την επιτυχία της επιχείρησης και το τελικό αποτέλεσμά της.