Η ελληνική αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει στην Αθήνα τον φερόμενο ως εγκέφαλο της επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον Ιανουάριο, στην διάρκεια επιχείρησης που απέτυχε, αναφέρει το BBC επικαλούμενο βελγική πηγή.

Η ίδια πηγή από τη βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι η επιχείρηση στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη πριν από την επιχείρηση στην βελγική πόλη Βερβιέ στις 15 Ιανουαρίου 2015, κατά την οποία εξαρθρώθηκε πυρήνας τζιχαντιστών, που σχεδίαζε επιθέσεις. Ωστόσο, το σχέδιο δεν προχώρησε, όπως λέει η πηγή.

Το BBC συνεχίζει λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονταν στα ίχνη του Αμπαούντ, καθώς πίστευαν ότι κατευθύνει τον βελγικό τζιχαντιστικό πυρήνα μέσω κινητού τηλεφώνου από την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι βέλγος αξιωματικός βρέθηκε στην Αθήνα, για να συντονίσει την έρευνα μαζί με τους έλληνες συναδέλφους του, πριν από την έφοδο στην πόλη Βερβιέ.

Ερευνες στο Παγκράτι

Παραμένει ασαφές, συνεχίζει το BBC, γιατί ή πώς ο Αμπαούντ ξέφυγε από τους Ελληνες και προσθέτει πως οι ελληνικές Αρχές δεν επιβεβαιώνουν καμία λεπτομέρεια.

Δυο ημέρες μετά την έφοδο στην βελγική πόλη Βερβιέ, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου, η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε υπόπτους από δυο διαμερίσματα στην περιοχή του Παγκρατίου, σε σχέση με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στο Βέλγιο.

Τότε είχε προσαχθεί και άνδρας πάνω στον οποίο βρέθηκε κινητό τηλέφωνο, με αριθμό που αντιστοιχούσε στον αριθμό τον οποίο παρακολουθούσαν οι βελγικές Αρχές.

Την επομένη τόσο η βελγική εισαγγελία όσο και ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι προσαχθέντες από το Παγκράτι είχαν σχέση με τον τζιχαντιστικό πυρήνα του Βελγίου.

Το BBC σημειώνει ότι εκδόθηκε στο Βέλγιο ένας αλγερινός, αλλά ο Αμπαούντ δεν βρέθηκε.

Τώρα, ωστόσο, ίχνη DNA που βρέθηκαν και στα δύο διαμερίσματα ταυτοποιείται με το δείγμα από τη σορό του Αμπαούντ.

Τον είχε δει ένας γείτονας

Γείτονας σε ένα από τα διαμερίσματα, ο Βασίλης Κατσανός, δήλωσε ότι είχε δει τον Αμπαούντ στον δρόμο τουλάχιστον δύο φορές.

Το BBC αναφέρει ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός σύνδεσμος ανάμεσα στην Ελλάδα και τις επιθέσεις στο Παρίσι. Και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, ταξίδεψε στην Ελλάδα με πλοίο από την Ιταλία την 1η Αυγούστου και έφυγε τρεις ημέρες αργότερα.

Το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών.

«Αν ο Αμπαούντ είχε συλληφθεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ίσως οι επιθέσεις στο Παρίσι να μην είχαν γίνει ποτέ», καταλήγει το BBC.