Στη φυλακή οδηγήθηκαν χθες μετά την απολογία τους τρεις από τους 22 συλληφθέντες για την υπόθεση εκβιασμών σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά από πολύωρη απολογία στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη και Χριστίνα Σαλάππα , φέρονται να έχουν αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση , που αποτελεί και τον πυρήνα της υπόθεσης.

Η ποινική τους μεταχείριση αποφασίστηκε με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Για την υπόθεση, όπως είναι γνωστό, σχηματίστηκε δικογραφία που αφορά στην εγκληματική δράση τριών ομάδων.

Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας έγιναν καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, ενώ προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες καταθέσεις μαρτύρων που βεβαιώνουν ότι είχαν πέσει θύματα εκβίασης.

Σε βάρος των κατηγορουμένων κατά περίπτωση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Δημήτρη Γκύζη για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή βλάβης και διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης .

Στον κατάλογο των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων βαρύνονται με την κατηγορία ότι είναι μέλη εγκληματικών ομάδων, ενώ ο τρίτος κατηγορείται για υποβοήθηση εγκληματικής ομάδας.

Κατά τη διάρκεια των πολύωρων απολογιών τους όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Πάντως, σύμφωνα με το ισχύουν δικονομικό σύστημα προσωρινή κράτηση προβλέπεται μόνο για όσους εκ των κατηγορουμένων φέρονται να έχουν αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση με προβλεπόμενη ποινή, τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξη, ενώ για όλους τους άλλους λόγω της φύσης των αδικημάτων και του ύψους της προβλεπόμενης ποινής εκ του νόμου δεν προβλέπεται η επιβολή του, έτερου της προσωρινής κράτησης.

Από την πλευρά τους οι δύο ανακριτές κ.κ. Σαργιώτης και Σαλάππα συνεχίζουν την έρευνα καθώς στη δικογραφία περιργάφεται η δράση συνολικά περισσότερωνα από 70 προσώπων που μένει να εντοπιστούν και να κληθούν να λογοδοτοήσουν. Ωστόσο για πολλούς από αυτούς τα στοιχεία ταυτότητας είναι άγνωστα και απαιτείται η προηγούμενη ταυτοποίησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους μη συλληφθέντες κατηγορούμενους, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, εμφανίζονται αυτοβούλως στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται.