Η πρώτη ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών με τη χρήση drones (UAV) επιδείχθηκε από την Epsilon International στο Ισραήλ.

Η ελληνική Epsilon International και η ισραηλινή Uvision συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη του Hero20-FF, ενός μη επανδρωμένου, αυτόνομου ιπτάμενου συστήματος – Unmanned Aerial System (UAS), που διευκολύνει τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας, σε πραγματικό χρόνο, σειρά από μετρήσεις και δεδομένα σχετικά με την ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου γύρω και πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς, καθώς και εικόνα υψηλής ανάλυσης σε οπτικό ή υπέρυθρο φάσμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Hero20-FF αποτελείται από ένα μικρού μεγέθους φορητό UAV (που αναπτύχθηκε από την Uvision) και από μια εφαρμογή (που αναπτύχθηκε από την Epsilon International) που επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες του UAV και αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο στο σταθμό εδάφους.

Το UAV είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες μέτρησης μετεωρολογικών μεγεθών (π.χ. θερμοκρασία αέρα, ταχύτητα ανέμου κ.λπ.), αισθητήρες και όργανα προσδιορισμού θέσης και κίνησης (GPS, γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, κ.λπ.), καθώς και από ένα εξελιγμένο σύστημα αυτόνομης πλοήγησης, ώστε να ακολουθεί με ακρίβεια την προκαθορισμένη διαδρομή πτήσης.

Επίσης, διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης με ταυτόχρονη μετάδοση της εικόνας στον επίγειο σταθμό.

Τα αποτελέσματα που εξάγονται, επεξεργάζονται από τους σταθμούς βάσης και περιλαμβάνουν λεπτομερείς μετεωρολογικούς χάρτες θερμοκρασίας και εντάσεως – διεύθυνσης ανέμου γύρω και πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς, που, στη συνέχεια, προωθούνται στο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της πυρκαγιάς προς αξιοποίηση.

Έτσι, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ακριβός εξοπλισμός, συγκεντρώνονται γρήγορα και αξιόπιστα, σημαντικές πληροφορίες που διευκολύνουν το έργο των ιπτάμενων και επίγειων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης.

Η αγορά των αυτόνομων ιπτάμενων συσκευών είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και, σύμφωνα με τους πιο έγκυρους αναλυτές, πρόκειται σύντομα να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, από τα οποία μερίδιο 15% θα αφορά μη στρατιωτικές χρήσεις.

«Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο αυτής της αγοράς και, γι’ αυτό το λόγο, η Epsilon, από τις πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο, έχει αποκτήσει ευρύτατη σχετική τεχνογνωσία την οποία σκοπεύει να εφαρμόσει και σε άλλους τομείς με προτεραιότητα στη Γεωργία, στην τηλεματική Υγείας, σε εφαρμογές ασφάλειας χώρων και εγκαταστάσεων, κ.λπ.», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ανάπτυξη του Hero20-FF συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα (ΕΣΠΑ 2007 – 2013).