«Αν η κυβέρνηση δεν βρει κοινοβουλευτικά δεκανίκια εκτός ΝΔ, θα συζητήσουμε οικουμενική κυβέρνηση χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας της ΝΔ με τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του» συνέχισε.

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ:

» Ο ΣΥΡΙΖΑ -και είναι λογικό- επιθυμεί μια ΝΔ συρρικνωμένη, που δεν θα αλλάξει, δεν θα μπορέσει να χτίσει ξανά την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη με την κοινωνία, που θα είναι συσπειρωμένη μεν, αλλά σε χαμηλά ποσοστά. Όπως ακριβώς έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου η ΝΔ, παρά την κακή πορεία της χώρας τους τελευταίους επτά μήνες, δεν κατάφερε να αυξήσει δυνάμεις και επιπλέον έχασε 200.000 ανθρώπους που μας είχαν εμπιστευθεί.

» Εάν οι φίλοι νεοδημοκράτες και φίλοι της παράταξης το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου με εκλέξουν αρχηγό, να ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπορευθεί η ΝΔ με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση. Απολύτως καμία. Ακριβώς διότι η πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

» Δεν είχαμε καμία απολύτως πολιτική τοποθέτηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πχ για την Παιδεία και την υγεία. Είχαμε το πρωί να κατηγορούμε σωστά τον κ. Τσίπρα και μετά λέγαμε ότι είναι ψεύτης και αναξιόπιστος το πρωί και το απόγευμα λέγαμε να πιούμε καφέ στην Κουμουνδούρου και το βράδυ του δίναμε απλόχερα τη θέση του αντιπροέδρου, εάν είχαμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Αυτά μπέρδεψαν τον κόσμο.

Για την Ειδομένη και τη Συνθήκη Σένγκεν:

«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα γιατί απέρριψε την πρόταση αποστολής 400 ανθρώπων της Frontex, οι οποίοι θα ενίσχυαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και γιατί επιμένει να μη χρησιμοποιεί δυνάμεις της Frontex και μηχανήματα για την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

« Αυτό πρέπει να απαντηθεί από το ΥΠΕΞ, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση και γενικώς η στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, με αποτέλεσμα τώρα που κλείνουν τα σύνορα παντού η Ελλάδα να μην κινδυνεύει να γίνει απλώς αποθήκη ψυχών, αλλά -και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο- και τρομοκρατών.»

Για το ενδεχόμενο η ΝΔ να στηρίξει την κυβέρνηση

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει αυτήν την κυβέρνηση, γιατί είναι επικίνδυνη και αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι είτε να βρει τα δεκανίκια που ψάχνει σε άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις είτε, αν δεν τα βρει, να συζητήσουμε για μια κυβέρνηση οικουμενική, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια βάση προγραμματική κοινή, χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους υπουργούς. Άρα, μιλάμε για μια πολύ διαφορετική εικόνα.

» Δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε ως Ν.Δ. και εφόσον είμαι ο αρχηγός της από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά σε αυτήν την καταστροφική πολιτική. Τελεία και παύλα. Και καλώ και τους τρεις συνυποψηφίους να το ξεκαθαρίσουν, τη θέση τους απέναντι στο ενδεχόμενο συναίνεσης.»

Για το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του

«Αστειεύεστε; Όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης, αλλά θα σας πω το αντίθετο. Ότι από όλη την Ελλάδα φουντώνει το κλίμα υπέρ της αλλαγής στην παράταξη και το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, η ΝΔ θα γυρίσει σελίδα.»