Η McDonald’s εκμεταλλεύτηκε συμφωνία που έκανε με το Λουξεμβούργο για να αποφύγει την καταβολή φόρων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα περίπου πέντε χρόνων. Αυτό ανέφεραν οι εποπτικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες προσέθεσαν την McDonald’s Corp. στη λίστα με άλλες αμερικανικές εταιρείες στις οποίες μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις.

Πριν από μερικούς μήνες εργατικά σωματεία κατηγόρησαν την εταιρεία ότι απέφυγε να πληρώσει στην Ευρώπη φόρους άνω του 1 δισ. ευρώ. Τώρα η ΕΕ υποψιάζεται ότι το Λουξεμβούργο από το 2009 και μετά παρέβη τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς –που τυπικά αφορούν την παροχή κρατικής βοήθειας –επιτρέποντας σε θυγατρική της εταιρείας να καταβάλει χαμηλότερους φόρους τόσο στη χώρα όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η McDonald’s απέρριψε τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέροντας ότι στην Ευρώπη «καταβάλλει ένα σημαντικό ποσοστό φόρων».

ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Η υπόθεση της McDonald’s Europe Franchising έρχεται στο προσκήνιο ύστερα από έρευνες της ΕΕ στην Apple, στην Amazon και στην Starbucks. Οι εποπτικές Αρχές της ΕΕ μπορεί να επιβάλουν κυρώσεις στις κυβερνήσεις χωρών με τις οποίες οι πολυεθνικές σύναψαν φορολογική συμφωνία.

«Ο σκοπός των συμφωνιών διπλής φορολόγησης ανάμεσα σε χώρες είναι να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση, όχι να δικαιολογείται η διπλή μη φορολόγηση» ανέφερε η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρετ Βέσταγκερ.

Η ίδια αρνήθηκε ότι έχει βάλει στο στόχαστρο εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αν και από τότε που ανέλαβε καθήκοντα έχει έλθει σε σύγκρουση με αρκετές αμερικανικές εταιρείες του τεχνολογικού κυρίως κλάδου. © Bloomberg News