Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει περιθώριο να υποχωρήσει. Ολοι οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει μεθαύριο Πέμπτη να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα. Η ΕΚΤ βρίσκεται στα μισά του δρόμου της εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει τώρα να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση ρισκάρει να υπάρξουν αντιδράσεις από τους επενδυτές που θα μπορούσαν ακόμη και να πλήξουν τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης.

Από τον Οκτώβριο ο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναλάβει δράση, λέγοντας ότι η τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ολοι οι επενδυτές ποντάρουν πλέον ότι ο Ντράγκι θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων τα οποία προσφέρει η ΕΚΤ στις υπόλοιπες τράπεζες για να φυλάσσουν τα χρήματά τους σε αυτήν.

Αρκετά μέλη της ΕΚΤ έχουν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα νέας χορήγησης ρευστότητας στο σύστημα. Ομως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να ανακαλύψει ότι μόνο εάν μειώσει τα επιτόκια και αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορέσει να περάσει το μήνυμά της στην αγορά.

«Η ΕΚΤ έχει προετοιμάσει τις αγορές για πακέτο μέτρων και δεν έχει περιθώριο να κάνει λιγότερα» πιστεύει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την ευρωζώνη, Κεν Ουάτρετ. Οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις που θα ανακοινωθούν θα πείσουν για την ανάγκη νέας χαλάρωσης, προσθέτει ο ίδιος.

Η προσδοκία νέας ανάληψης δράσης από την ΕΚΤ έχει προκαλέσει πιέσεις στο ευρώ. Τον Νοέμβριο το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 3,8% έναντι του δολαρίου, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη βουτιά σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,0584 δολάρια. Η παρουσίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει το μεσημέρι της 3ης Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ο Μάριο Ντράγκι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να ανακοινώσει νέα μέτρα. © Bloomberg News