Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αναδιαρθρώσεις είναι δύσκολο έργο για καθεμιά οικονομία. Η Κίνα εδώ και πέντε χρόνια έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων αυτών. Η χώρα θέλει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν σημαντικά στις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε ένα άλλο που θα βασίζεται στην κατανάλωση. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχει η χώρα τον στόχο αυτόν εάν θέλει να αποφύγει την «παγίδα των μεσαίων εισοδημάτων» - την οικονομική επιβράδυνση που διέρχονται οι περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες όταν τα εισοδήματα φτάνουν στα επίπεδα που έχει σήμερα η Κίνα.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι μεικτά. Η Κίνα έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στο να αλλάξει τη δομή της οικονομίας της ώστε αυτή να μη βασίζεται στη βιομηχανία αλλά στις υπηρεσίες. Ομως έχει πετύχει πολύ λιγότερη πρόοδο στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η χώρα πλέον δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το πρόβλημα.
Οι προσπάθειες της Κίνας δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια συνθήκη που απουσίαζε μέχρι σήμερα: Ενα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ομως η μεγαλύτερη αλλαγή στις προσπάθειες που γίνονται για εκσυγχρονισμό της οικονομίας είναι η κατάργηση του ορίου τού ενός παιδιού ανά οικογένεια.
Για να πετύχει τον στόχο της η χώρα οφείλει να μετατρέψει τον φόβο για το άγνωστο που έχουν σήμερα πολλά νοικοκυριά σε ελπίδα για το μέλλον. Η προσπάθεια της Κίνας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα και να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις ολόκληρου του συστήματος δίνει ελπίδα για το μέλλον.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China».