Η αστυνομία του Βελγίου συνέλαβε 16 άτομα κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επιχειρήσεων που πραγματοποίησε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου αλλά δεν βρήκε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον βέλγο υπήκοο που θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο μακελειό της Γαλλίας.

Οπως δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ερικ Βαν Ντερ Σιπτ, «κατά τη διάρκεια των ερευνών, η αστυνομία πυροβόλησε κατά αυτοκινήτου που δεν σταμάτησε σε έλεγχο αλλά δεν έγινε γνωστό αν αυτοί που επέβαιναν συνδέονταν με τους καταζητούμενους». Πρόσθεσε ότι εκτός από τις δεκαεννέα επιχειρήσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα, ερευνήθηκαν και τρία σπίτια στην νότια πόλη Σαρλερουά.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε έξι συνοικίες των Βρυξελλών και τη Σαρλερουά μετά από αναφορές την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αμπντεσλάμ, που θεωρείται ο τελευταίος επιζών τρομοκράτης από τις επιθέσεις στο Παρίσι, εθεάθηκε σε μία από αυτές.

«Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά. Ο Αμπντεσλάμ Σαλάχ δεν εντοπίστηκε κατά τις επιδρομές», πρόσθεσε ο Ερικ Βαν Ντερ Σιπτ, αναφέροντας ότι «δεκαέξι άτομα βρίσκονται υπό κράτηση. Ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα συνεχίσουν να κρατούνται».

Μια από τις αστυνομικές επιχειρήσεις έγινε στο κέντρο των Βρυξελλών, στην Γκραν Πλας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες ειδικών δυνάμεων απέκλεισαν στην περιοχή ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ ελικόπτερα πετούσαν συνεχώς πάνω από τον χώρο.

Νωρίτερα, την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες θα παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο.

«Φοβόμαστε μία επίθεση σαν αυτή του Παρισιού», είπε ο βέλγος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχοι είναι τα μέσα μεταφοράς, τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα ενισχυθεί, ενώ στο επίπεδο 3, από 4 που είναι για τις Βρυξέλλες, θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ερημη πόλη ήταν και την Κυριακή οι Βρυξέλλες. Η βελγική πρωτεύουσα κηρύχτηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, από το φόβο μήπως συμβούν τρομοκρατικές επιθέσεις. Το μετρό και τα καταστήματα ήταν κλειστά, χωρίς κόσμο τα μουσεία και οι τουριστικές περιοχές, ενω οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε γωνιά της πόλης.

Το μετρό των Βρυξελλών δεν θα λειτουργήσει ούτε τη Δευτέρα, ενώ τα σχολεία της βελγικής πρωτεύουσας θα παραμείνουν κλειστά και θα γίνει προσπάθεια να περιορισθούν οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας «επικείμενης» απειλής, η κυβέρνηση του Βελγίου ανέβασε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο 4 για την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο της πόλης και τη φλαμανδική συνοικία Βιλβόρντε, απ’ όπου προέρχονται πολλοί νέοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού», όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, με πιθανούς στόχους «εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».