Κάνοντας επιθέσεις σε πολίτες πολύ πέραν της περιοχής που ελέγχει, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ότι πέτυχε εκείνο στο οποίο απέτυχαν οι διπλωμάτες. Ξαφνικά η παγκόσμια τάξη έχει διαταραχθεί, φέρνοντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία σε μια πιθανή συμμαχία εναντίον των τρομοκρατών. Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει τώρα τους δικούς της λόγους να θέλει να καταστραφεί το Ισλαμικό Κράτος μετά τις επιθέσεις σε πολίτες στο Παρίσι και τη βομβιστική επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος. Ο πρόεδρος Ομπάμα διευκολύνει με πληροφορίες τους γαλλικούς βομβαρδισμούς και υπονόησε ότι είναι ανοιχτός σε μεγαλύτερη συνεργασία με τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής, όμως, αυτή η συμμαχία παραμένει κυρίως θεωρητική. Υπάρχουν ακόμα ισχυρές κεντρόφυγες δυνάμεις που χωρίζουν αυτές τις χώρες με τα διαφορετικά συμφέροντα. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν έχουν ουσιαστικές διαφωνίες για πολλά θέματα –διαφωνίες που δεν ξεπερνιούνται ούτε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Τους χωρίζουν η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, οι προσπάθειες της Μόσχας να δαιμονοποιήσει την Ουάσιγκτον και να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ και η υποστήριξη του Κρεμλίνου στον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία. Ο Στρομπ Τάλμποτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Brookings και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, θεωρεί ότι οποιαδήποτε πραγματική συμμαχία θα απαιτήσει μια τεκτονική αλλαγή στη ρωσική προσέγγιση για τη Συρία, όπου η Μόσχα λέει ότι μάχεται την τρομοκρατία αλλά την ενδιαφέρει περισσότερο να διατηρήσει την εξουσία ο Ασαντ.

Πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση φάνηκε την Τετάρτη όταν Γάλλοι διπλωμάτες στον ΟΗΕ άρχισαν συνομιλίες με συναδέλφους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ψήφιση μέτρων που θα επιτρέπουν τη χρήση βίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι Ρώσοι ξαφνικά παρουσίασαν τη δική τους πρόταση, επαναφέροντας ένα κείμενο που δεν οδηγεί πουθενά επειδή προβλέπει συνεργασία με κυβερνήσεις χωρών που επηρεάζονται από την τρομοκρατία, δηλαδή με τον Ασαντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και δύο ημέρες αργότερα στη Μόσχα με στόχο να δημιουργηθεί «μια μεγάλη συμμαχία που θα δράσει αποφασιστικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους». Μένει να δούμε αν αυτό τελικά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.