Συζήτηση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, την συλλογή στοιχείων για αεροπορικές μετακινήσεις και το εμπόριο όπλων όπως και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας θα έχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» στην έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι.

Γαλλία και Βέλγιο προσέρχονται χτυπώντας «καμπανάκι», με φόντο και τη διαδρομή του Αμπαούντ - ο οποίος φαίνεται πως ταξίδευε ανενόχλητος μεταξύ Συρίας και Ευρώπης.

Η λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για την λήψη μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συντονισθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει χαρακτηριστικά ότι η ζώνη Σένγκεν θα απειληθεί εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της ως προς τη φύλαξη των συνόρων» ενώ ο πρόεδρος Ολάντ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανάγκη θέσπισης του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές για τον εντοπισμό των μετακινήσεων των τζιχαντιστών.

Το προσφυγικό θα βρεθεί αναγκαστικά στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Ολάντ είχε μιλήσει για την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών ελέγχων πριν απο την υποδοχή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το θέμα του ελέγχου των προσφύγων πρέπει να «διευθετηθεί πολύ σύντομα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από