Eργα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να ενταθούν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) επειδή δεν έχει προχωρήσει η αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Αυτό ανέφερε την Παρασκευή , ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός. Όπως είπε, αν και μας έχει δοθεί παράταση έως το 2016 ( σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό μας έχουν παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) θα χαθεί τουλάχιστον ένας χρόνος από το τρέξιμο τού νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, o πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι σχεδιάζεται (μετά από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή) η δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα αναλάβει να ενισχύσει τις τεχνικές υπηρεσίες των μικρών Δήμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ προγραμμάτων και το τρέξιμο έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για Δήμους με κάτω από πέντε ή δέκα χιλιάδες κατοίκους. « Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο αριθμός των Δήμων που θα προσφέρουμε τεχνική βοήθεια θα είναι πάνω από 100», συμπλήρωσε ο Γιώργος Στασινός.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για να προχωρήσει η όλη διαδικασία θα χρειαστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προκειμένου να συσταθεί η ομάδα των μηχανικών που θα προσφέρει τη τεχνική βοήθεια στους μικρούς Δήμους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, έχει ήδη αρχίσει επαφή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας -μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Βίτσα- προκειμένου οι μηχανικοί που υπηρετούν τη θητεία τους να «αξιοποιούνται» σε ανάλογες θέσεις που έχουν σχέση με το επάγγελμα τους.

Στις επαφές που ξεκίνησαν έχουν τεθεί και θέματα που αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα για τα στρατιωτικά έργα και υλικά. Για το θέμα αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΤΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατήγγειλε ότι δεν έχουν προχωρήσει η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων αλλά και η Ηλεκτρονική Εκδοση Οικοδομικών Αδειών επειδή δεν έχουν υπογράφει εδώ και 6 μήνες μια υπουργική απόφαση και ένα Προεδρικό Διάταγμα που είναι ήδη έτοιμα.

Σημείωσε μάλιστα, ότι για την Ηλεκτρονική Ταυτοτητατων Κτιρίων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι Τράπεζες γιατί εκεί θα υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία των κτιρίων σε ηλεκτρονική βάση . Έτσι, θα γίνονται πιο εύκολα η χρηματοδότηση και η μεταβίβαση των κτιρίων.