Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, το EuroWorking Group συνεδριάζει την Παρασκευή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ.

Η εισήγηση του EWG θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για την εκταμίευση των χρημάτων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, τους οποίους επικαλείται το Reuters, στην θετική κατά τα άλλα έκθεση του κουαρτέτου επισημαίνεται μια μεταρρύθμιση σε εκκρεμότητα, όπως και άλλες τρεις που πρέπει να προχωρήσουν.

«Δεν νομίζω ότι θα ληφθούν σήμερα τελικές αποφάσεις για εκταμίευση, το πιθανότερο είναι τη Δευτέρα» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Υποθέτω ότι είναι τελειωμένη υπόθεση να λάβουν τα 2+10 δισ. ευρώ, αλλά ορισμένα από τα προαπαιτούμενα δεν είναι ολοκληρωμένα μέχρι σήμερα, συνεπώς χρειάζονται ακόμη μια-δυο ημέρες» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ίσως υπάρχει τηλεδιάσκεψη του EWG την Κυριακή.

Το πιθανότερο είναι να ληφθεί η τελική απόφαση τη Δευτέρα, σημείωσε και δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος αναγνώρισε πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, αλλά είπε πως υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα και ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως και μια σε βάθος και λεπτομερής ανάλυση που δεν έχουν γίνει ακόμη.

Το ποσό που αναμένεται να αποδεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποήση των τραπεζών θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, με τις ίδιες τις τράπεζες να υπολογίζουν τις ανάγκες τους σε 6 ως 9 δισ. ευρώ.